Zuurkool met linzen

Bron: Odin
600 gr (kruiden-)zuurkool; 800 gr aardappelen; 2 ui, fijn gesneden; 2 prei, in dunne ringen; 700 gr gekookte linzen (zie Opmerkingen); olijfolie; 1 dl. droge witte wijn; 2 teentjes knoflook; geperst, ketjap, peper en zout, geraspte kaas

Kijk hier hoe we zelf zuurkool maken.

Kook de aardappels en stamp ze fijn; maak er puree van. Verwarm de oven voor op 180o. Fruit de ui en prei in de olijfolie. Voeg de zuurkool toe en bak het even mee. Giet er water en wijn bij. Tien minuten laten stoven. Fruit de knoflook in olijfolie en doe er de linzen en een scheutje ketjap bij. Op smaak brengen met peper en zout. Vet de ovenschaal in – niet noodzakelijk, maar voor degenen die dat willen…. Vul die met laagjes aardappel, linzen, zuurkool. Herhaal de lagen een of twee maal. Naar wens geraspte kaas erover. 30 à 40 minuten in de oven.

8 februari 2006
Onze moestuin is te zanderig. Volgens deskundigen ongeschikt voor sluitkolen. En ik betwijfel of ik dan ook zelf zuurkool zou maken. De bewaarplaats in het bos bevat pastinaken, koolraap, knolselderij. Hoewel er diverse recepten zijn, is het wel eens leuk om dat anders te eten. Gekochte zuurkool. Gekochte gedroogde linzen. En gekochte prei – de prei die ik had is ook al lang op.

21 oktober 2011
Ik lag bekant wakker (ja, dit is Nederlands en betekent: bijna, ongeveer e.d.). We hadden het zuurkoolvat dit jaar zó vol gestopt dat de dekstenen er amper in konden. Was dat wel goed? Ze zeggen dat het voor driekwart gevuld moet zijn. Dit was 90%. Dus vandaag hield ik het niet meer: ik moest de eerste zuurkool testen. Verrukkelijk!
Enfin, ik zie dat ik dit gerecht in 2006 al heb gemaakt. Misschien tussentijds nog eens, maar 21 oktober 2011 komt er bij. Al is het alleen maar omdat ik nu een foto heb gemaakt.

OPMERKINGEN
1.Gewone bruine linzen moet je heel voorzichtig koken, anders wordt het puree. Lentilles du Puy koken niet tot pap. Een pakje van een pond wordt, gekookt, iets meer dan een kilo.
2.Dit is oké. (En linzen zijn altijd lekker.)
3.27 november 2007: Kennelijk besluit ik kort nadien zelf zuurkool te maken. In een heus vat. Met gekochte witte kolen. Dat dan weer wel. En zuurkool maken is leuk en makkelijk.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.