Zuurkool met linzen

5 van 2 stemmen
Zuurkool met linzen

Een verrukkelijke vegetarische ovenschotel met uh… zuurkool en linzen.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Bron Oding (2006 of eerder)
Ingredienten
 • 600 gr (kruiden-)zuurkool
 • 800 gr aardappelen
 • 2 st ui, fijngesneden
 • 2 st teentjes knoflook, geperst
 • 2 st prei, in dunne ringen
 • 700 gr gekookte linzen (zie opmerkingen)
 • 1 dl droge witte wijn
 • olijfolie
 • ketjap
 • peper en zout
 • geraspte kaas
Bereiding
 1. Kook de aardappels en stamp ze fijn; maak er puree van

 2. Verwarm de oven voor op 180° C

 3. Neem een stevige pan en fruit de ui en prei in de olijfolie

 4. Voeg de zuurkool toe en bak het even mee. Giet er water en wijn bij. 10 minuten laten stoven

 5. In een andere pan: fruit de knoflook in olijfolie en doe er de linzen en een scheutje ketjap bij. Op smaak brengen met peper en zout

 6. Vet de ovenschaal in – niet noodzakelijk, maar voor degenen die dat willen…. Vul die met laagjes aardappel, linzen, zuurkool. Herhaal de lagen een of twee maal.

 7. Naar wens geraspte kaas erover. 30 à 40 minuten in de oven.

Opmerkingen
 1. Gewone bruine linzen moet je heel voorzichtig koken, anders wordt het puree. Lentilles du Puy koken niet tot pap. Een pakje van een pond wordt, gekookt, iets meer dan een kilo.
  Dit is oké. (En linzen zijn altijd lekker.)

Kijk hier hoe we zelf zuurkool maken.

8 februari 2006
Onze moestuin is te zanderig. Volgens deskundigen ongeschikt voor sluitkolen. En ik betwijfel of ik dan ook zelf ooit zuurkool zou kunnen maken. Onze winterbewaarplaats in het bos bevat pastinaken, koolraap, knolselderij. Hoewel er diverse recepten zijn, is het wel eens leuk om dat anders te eten. Dus dit is gemaakt met gekochte zuurkool. Gekochte gedroogde linzen. En gekochte prei – de zelf geteelde prei is al lang op.

27 november 2007
Kennelijk besluit ik kort nadien zelf zuurkool te maken. In een heus vat. Met gekochte witte kolen. Dat dan weer wel. En zuurkool maken is leuk en makkelijk.

21 oktober 2011
Inmiddels telen we met succes filderkraut, een forse spitskool die in Duitsland de zuurkoolkool is. Ik lag er bekant wakker van (ja, bekant is Nederlands en betekent: bijna, ongeveer e.d.). We hadden het zuurkoolvat dit jaar zó vol gestopt dat de dekstenen er amper in konden. Was dat wel goed? Ze zeggen dat het voor driekwart gevuld moet zijn. Dit was 90%. Dus vandaag hield ik het niet meer: ik moest de eerste zuurkool testen. Verrukkelijk!
Enfin, ik zie dat ik dit gerecht in 2006 en 2007 al heb gemaakt. Maar 21 oktober 2011 schrijven we erbij. Al is het alleen maar omdat ik nu een foto heb gemaakt.

2 gedachten over “Zuurkool met linzen”

 1. 5 sterren
  Geweldig recept. Ik heb een grote platte schaal genomen met 1 laag linzen, 1 laag zuurkool en 1 laag aardappelpuree, bestrooid met paneermeel en oude kaas. Verrukkelijk! Dit ga ik vaker maken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering