Bietentaart met aardappel en walnoten

Bietentaart met aardappel en walnoten

Betrekkelijk eenvoudige, basic taart met bieten en die met allerlei kruiden en noten mooi op smaak gebracht kan worden. Wij gebruikten salie.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: MergenMetz geïnspireerd door Smaakvrienden van Angélique Schmeinck
Ingredienten
  • 400 gr biet, gekookt en in kleine blokjes
  • 300 gr aardappels (ietwat kruimige)
  • 2 eieren
  • 100-150 gr walnoten (uit de dop)
  • 2 st grote uien, gesnipperd
  • ca 8 blaadjes salie, fijngesneden
  • peper & zout
  • scheut olijfolie
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • bladerdeeg (groot vel of 4 kleinere)
  • wat melk of crème fraîche
Bereiding
  1. Kook de aardappelen, giet af en stamp ze.

  2. Maak er puree van met de eieren en evt. wat melk (of, zoals wij, een paar lepels crème fraîche, die we nog over hadden).

  3. Bak de gesnipperde ui in wat olijfolie glazig.

  4. Wij knepen de walnoten met onze handen kleiner (nog steeds wel behoorlijke stukken) en deden dat erbij. Door het meebakken wordt het arome een beetje aroma losgemaakt.

  5. Bekleed bodem en rand van de springvorm met het bladerdeeg, prik in de bodem en bak 10-20 minuten leeg (blind) voor in een oven op 2000 C (zie opmerking 1).

  6. Meng de puree, bietenbrokken, salie, ui en walnoot goed. Breng stevig op smaak met peper & zout.

  7. Vul de voorgebakken taart en bak nog eens, tja, 20 minuten. Check even. En als het al wat begint te worden, dan de kaas erover strooien en afbakken.

Opmerkingen

1. Bij het blind bakken van het deeg is het handig het bladerdeeg om de bovenrand te buigen/plakken. Het komt namelijk nogal eens voor dat de rand anders inzakt. (En als het allemaal gebakken is, snijdt u hetgeen over de rand hangt er gewoon vanaf.)
2. Het is een experimenteertaart. U kunt er ook andere kruiden door doen. En misschien wat gebakken spekjes. Peterselie.
3. Chioggiabieten, die wij gebruikten, zijn rauw rood-wit geringd. Gekookt worden ze bleekroze. Ze zijn zoeter en minder aards van smaak dan de gewone rode biet.



8 oktober 2012
Vlak voor het Kweepeeratelier, gisteren, wilde Cokkie van Leeuwen een tarte tatin bakken. Van schijfjes kwee en goudrenet. Dat gaat makkelijk en snel met bladerdeeg erover. En we hebben grote vellen, dus bleef er een lap bladerdeeg over. Die gebruiken we vandaag. Taart. Taart? Maar wat voor een taart? In de moestuin staan nog veel chioggiabieten: bietentaart. En de rest was een kwestie van Smaakvrienden.

Tja, uiteindelijk aten mrs. M en ik de taart niet helemaal op. Hoe zou die koud smaken? We waren die avond beiden weg en lieten de rest van de taart op het aanrecht staan. Met een plasticje erover tegen… ja, wat? Vliegen? Enfin, toen we thuiskwamen was bijna alles door de kat opgegeten. Dus hoe ze koud smaakt? Geen idee.

1 gedachte over “Bietentaart met aardappel en walnoten”

  1. Deze taart leek wel voor mij gemaakt! Ik dacht vanmorgen vroeg: Wat moet ik met de rest van de gekookte bieten en aardappelen uit de koelkast? Zonde om weg te gooien.
    Het bleek allemaal ongeveer de goede hoeveelheid voor deze taart te zijn. Walnoten had ik ook nog in huis. Ik hoefde helemaal niets te kopen voor dit recept!
    En de taart smaakte heerlijk, samen met de bietensalade van gisteren en salade met veldsla, appel, geitenkaas en kikkererwten!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering