Zucht. PostNL.

PostNL mag de grote reorganisatie van het distributiesysteem wel hebben stilgelegd, directeuren mogen zijn opgestapt, maar postbezorgers zijn nog geen postbodes.

Het is makkelijk PostNL te bashen. We doen het liever niet. Maar soms wordt het te gek. Dat was al eerder het geval; de laatste keer schreven we er op 8 juni over.

Nadat bijna twee weken geleden een brief die in Hilversum moest zijn, in onze brievenbus lag, wordt deze week stelselmatig, iedere dag, post voor verderop in onze straat in onze bus geduwd. Alsof de bezorger geen huisnummers kan lezen. Een foutje kan wel eens gebeuren, maar wij zijn geen postbezorgers.

Hilversum in Doorwerth

Zucht. PostNL. Venster Hilversum

De enige overeenkomst is 'Utrechtseweg' en de 33 in het huisnummer. Toch weet de ocr-apparatuur er 6865CL433 (onze postcode en huisnummer) van te maken. Knap. De enig denkbare reden kan zijn dat het adresvlak op de brief door het venster is gezakt. D.w.z. dat postcode en plaatsnaam niet te scannen waren. Maar naam en het honderdtal in het huisnummer zijn anders. Misschien is MergenMetz populair en "dacht" de software dat bij ons bezorgen de beste kans was. Maar dan ben je postbezorger, dan sta je voor de brievenbus, dan loop je even met de hand door het bundeltje voordat het in de brievenbus gaat. Dan zie je dat toch? Tenzij….

Wij worden niet betaald om post te bezorgen

Op 10, 11 en 12 oktober ontvingen wij meer post voor anderen dan voor onszelf. De maat is vol. We wonen hier niet deur aan deur, dus als we het weg willen brengen, is het echt bezorgen.  Maar omdat we geen postbezorgers zijn en we er niet voor worden betaald, èn omdat we er zo langzamerhand schijtziek van worden – alle mooie excuses van PostNL ten spijt, hebben we hen verzocht de boel bij ons te komen ophalen.

 

Via de website dienen we een klacht in:

Zucht. PostNL. Klacht

"Kunt u hier de verkeerd bezorgde post komen ophalen. Dagen achtereen wordt nu verkeerd bezorgd. Kennelijk iemand die gemakzuchtig is of niet het verschil kan lezen tussen 433 en 435. Ik heb geen zin om telkens voor PostNL de stukken verderop te bezorgen. Tenzij ik natuurlijk wordt betaald.

Dat was vrijdag de 12e om 16:35 uur. Vandaag, om pakweg 13:45 werden we gebeld. Duizend maal excuses en natuurlijk wordt de regionale manager op de hoogte gesteld en die zal maatregelen nemen. Ja. Dat riedeltje kennen we al.
"U kunt het ook in de oranje brievenbus doen," zei de vriendelijke mannenstem.
"Nee. Ik ben het zat. Kom maar halen."
Enfin, maandag wordt de post opgehaald. Wie niet horen wil, moet voelen. Ik weet niet of dit ook voor PostNL geldt.

Kan het niet gewoon weer een staatsbedrijf worden? Oké, dan kost het misschien meer belastinggeld, maar deze chaos brengt ook maatschappelijke kosten met zich mee.

 

Een schok ging door mij heen

Zucht. PostNL. Liefs uitWe hebben geen tv (meer). Soms kijken we iets op Uitzending Gemist. Door een recensie in de krant bekeken we de uitzending van 'Liefs uit….' van de KRO. Een programma over grensoverschrijdende liefdes en alle toestanden die dat met zich meebrengt. De uitzending die we zagen betrof Jelske en Tawfiq uit Ghana. De laatste legt alle toelatingstoetsen goed af en mag Nederland in. Dan is het wachten op een werkvergunning. Maar ook die volgt, uiteindelijk.
Op 29:21 minuten in het programma begint het gesprek van Tawfiq bij een uitzendbureau. Een (gedeeltelijke) transcriptie van de ondertiteling, want Tawfiq spreekt nog Engels:
"Je spreekt dus nog geen Nederlands, maar je bent er wel mee bezig?" vraagt de intercedent.

Als je de Nederlandse taal niet machtig bent, kan je post sorteren.

"Ja, ik wil het leren en ik moet het leren," zegt Tawfiq.
"Als je geen Nederlands spreekt, heb je minder mogelijkheden," vervolgt de man van het uitzendbureau. En dan wat vermanend: "Er zijn veel banen waarbij je in het Nederlands moet kunnen communiceren."
Tawfiq vertelt dat hij in Ghana een opleiding volgde om met zware machines om te gaan. Dat wil hij hier ook. Maar daar is momenteel geen vraag naar. En tja, hij heeft ook geen rijbewijs.
"Ik zal eerlijk tegen je zijn. Dat je de taal niet kent, werkt niet in je voordeel. Maar je wilt wel graag werken. Ik zit dan te denken aan post sorteren of schoonmaakwerk. Ik bel je vrijdag, dan laat ik weten of….[blah, blah]"
Er ging een schok door mij heen. Dus als je de Nederlandse taal niet kent, mag je post sorteren. Ik denk weer aan wat de vrouw achter de balie van het postagentschap in ons dorp over de bezorgers zei: "Meneer, het is nog erger. Sommigen kunnen niet eens lezen en schrijven."

Plaats een reactie