Zoet met kokos, noten en saffraan

Bron: iets Anglo-Italiaans, het heette dolce, maar de maten waren in cups
100 gr bloem; 130 gr geklaarde boter (ghee), gesmolten; 50 gr gemalen kokos; 150 ml melk; 200 gr suiker; plukje saffraan geweekt in een beetje water; notenmengsel van pistaches, amandelen en cashewnoten, gehakt (of in de keukenmachien)

Zoetigheid met kokos en saffraan - breed.jpg

Bereiding

Zoetigheid met kokos en saffraan 1.jpg

Zeef de bloem, dat voorkomt klonten.

Neem een pan met een stevige bodem. Doe alle ingrediënten – uitgezonderd de noten en het saffraanweeksel – er in en breng het aan de kook. Roer, roer en roer (met een houten lepel) tot het loslaat van de bodem. Doe het saffraanweeksel erbij.
Juist, u herkent het: de start van een roe. Alleen dan zonder bouillon die het uiteindelijk dik en vloeibaar maakt.

Als het stevig begint te worden brengt u het over in een lage platte schaal. Strijk glad.

Strooi de gehakte noten erover, druk ze eventueel nog wat in.

Zet een paar uur in de koelkast.

Voor het serveren snijdt u het in het aantal gewenste stukjes. Met een pannenkoekenmes kunt u het er makkelijk uit scheppen. Maak de stukjes niet te groot.

Zoetigheid met kokos en saffraan 2.jpg

Zoetigheid met kokos en saffraan 3.jpg

OPMERKINGEN
Het is erg zoet. Vinden wij. Met recht een dolce. Doet het goed bij een kopje koffie of thee na de maaltijd. Maak niet te grote stukjes. Hooguit 5 x 5 cm.
We hebben met de cups als maatvoering eerst maar eens uitgemeten welke cup we zouden nemen. Officieel is het 236 cc. Maar wij namen een kleinere kop (150 cc). Het leek allemaal zo veel te worden. Dit is al voor iets van twintig personen. (Of u moet ze dikker willen maken.)

Plaats een reactie