Bietentaart

750 gr aardappels, gekookt en gestampt; 300 gr bieten, gekookt, gepeld en in blokjes; 1 fikse ui, gesnipperd; 6 plakjes bladerdeeg of een groot vel; ½ eetl sherryazijn; 1 eetl paprikapoeder; 2 theel mosterd; 3 eieren; 100 ml slagroom; olijfolie; peper en zout

Verhit de oven voor op 200o C.

Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Smoor daarin de ui goudbruin. Voeg wat van de paprikapoeder toe (geen hele eetlepel), wat peper en zout, roer door elkaar. Doe de bietenblokjes erbij en de azijn. Roer goed door. Laat even door en door warm worden en doe dan het gas uit.

Meng in een andere kom slagroom, 2 eieren en de mosterd. Doe dit bij de gestampte aardappels en roer er een mooi geheel van. Men de inmiddels wat afgekoelde bieten-uienmassa er gelijkmatig door.


Bereid de springvorm voor door het te bekleden met bakpapier (hoewel bladerdeeg zo vet is dan het vanzelf wel los komt, maar toch…). Breng het bladerdeeg er in aan. Doe de aardappel-bietenmassa er in en strijk wat glad. Gebruik de rest van de bladerdeeg als deksel. Maak hier wat kerven in. Kluts het overgebleven ei en bestrijk de taart ermee (vermoedelijk dus te veel ei, de rest voor een klein omeletje 😉 )

Schuif in de oven en bak een klein uur. Na een drie kwartier even checken.


bietentaart-punt17 november 2016
Gemaakt. Lekker. Wat nog meer te noteren? O ja, wij hebben allerlei bieten gebruikt: witte, chioggia, rode.


OPMERKINGEN
Geen sherryazijn? Gebruik gewoon witte of rode.

 

 

Plaats een reactie