Witte Belgische wortel

Witte wortels met een groene top omdat ze met de schouders boven de grond uit steken – hors terre, zoals dat in fraai Frans heet.

Andere namen: blanche a collet vert

Witte Belgische Wortel 1.jpg

We hadden ze lang op het veld staan en net, bij de eerste lichte vorst van deze periode, geoogst. Volgend jaar (2010) herplanten we er een aantal om zelf zaad te winnen.

Het zijn forse witte wortels die geen caroteen bevatten. Ze kunnen wel 50 cm lang worden. De smaak is uitstekend – mild – en een prettige bijkomstigheid is dat ze redelijk bestand lijken tegen de wortelvlieg. (Waarbij de vraag opkomt: waardoor wordt de wortelvlieg getriggerd? Door de kleur oranje? Door de caroteen?)
Ze doen het goed in grote warmte en zijn niet bijzonder vorstbestendig.

De voedingswaarde schijnt naar verluidt minder te zijn en dat is niet raar, want bèta caroteen is een voorloopstof van vitamine A.

 

Beetje geschiedenis

Witte Belgische Wortel 3.jpgHet ras stamt uit 1863 – een prachtig nauwkeurig jaartal dat juistheid suggereert. Sommige bronnen hebben het ook over een witte Vlaamse wortel die van rond 1500 dateert.  En weer een bron schrijft deze wortel toe aan Henri Vilmorin, die deze soort, in de eerste helft van de 19e eeuw (1831?), op basis van een wilde witte wortel heeft veredeld en geselecteerd. Het zaadhuis Vilmorin daarentegen schrijft in 1885 dat het een uitstekende wortel is die wijdverbreid wordt geteeld, o.a. als veevoer en in het bijzonder voor paarden. Veevoer is dit zeker niet. (Hoewel… veel paardenliefhebbers hebben alles over voor hun edele viervoeter.)

1 gedachte over “Witte Belgische wortel”

 1. Beste,
  Interessant, is er iets van de Witte Belgische wortel waarover je schrijft, bekend in de zin van of ze als peen ras type gezien moet worden of een eigen “soort” is net als peen, pastinaak, knolvenkel, knolselderij?
  Je artikel is van 2009, nadien is in Nederland ook witte en anders gekleurde peen populair geworden, maar dat is duidelijk de zelfde peen, ook in vorm.
  Heel graag je reactie.
  Met vriendelijke groet.
  Hans

  Beantwoorden

Plaats een reactie