Borlottobonensoep met pasta

Bron: Peulvruchten, Jenny Chandler

4 eetl olijfolie; 1 ui, gesnipperd; 1 wortel, in kleine blokjes; 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes; 50 gr niet-gerookte pancetta (zie opmerkingen); 4 tenen knoflook, geperst; 250 gr gedroogde borlottobonen (of 1 kg verse uit de peul); 1 ltr water of kippenbouillon; 1/2 – 1 rode peper, fijngehakt; 1 takje verse rozemarijn; 1 takje basilicum (of handje blad); 1 eetl tomatenpuree; 150 gr korte pasta (tubetti, ditalini of kleine penne); peper & zout

Indien droge bonen: de avond tevoren in de week zetten.

Pers de knoflook en zet 10 minuten weg. (Daarna mag het in de pan

.)

Borlottibonensoep met pasta 1Neem een stevige pan (kasserol) en bak de pancetta, ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur, tot het zacht is. Doe de geweekte of verse bonen erbij en schep goed om. Giet er water of bouillon bij, zodat het goed onder staat.

Doe de rozemarijn (zie opmerkingen), basilicum en rode peper erbij. En knoflook.

Kook 30 – 90 minuten tot de bonen zacht beginnen te worden. Verse bonen zijn sneller gaar dan geweekte. Ze mogen niet tè zacht zijn.

Schep een deel van de bonen uit de pan. Vis het takje rozemarijn uit de pan (zie opmerkingen). Pureer de rest en voeg dan de bonen weer toe. En tomatenpuree.

So far so good.

Voor dat u de soep gaat opdienen, brengt u het aan de kook en doet de pasta er in. Kook tot de pasta beetgaar is. Roer regelmatig, want het is nu dikke soep die aankoekt!

Serveer. Al dan niet met een scheutje mooie, goede olijfolie erover.

4 juni 2014
Tja. De aardbeien beginnen te rijpen. De eerste kleine peultjes vertonen zich en er is sla. Eigenlijk is er nog weinig in de moestuin. Okay, rabarber en spinazie of brave hendrik. Maar een mensch wil wat variatie. Ook al willen we jaarrond uit de moestuin eten, het moet wel leuk blijven. Gelukkig hebben we nog de droge bonen van vorig jaar voor deze puike soep.

Opmerkingen
1) In plaats van pancetta hebben wij een paar mooie dikke plakken rauwe ham van bonte bentheimer versneden.
2) U kunt de rozemarijn ook in een grote kruidenbol doen of in kaasdoek en dan meekoken. 

 

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.