Indringer in het kippenhok

Indringer in het kippenhok 3 (Custom)

Het was stil om 6:30 uur. Normaal gesproken heeft de haan al flink gekraaid en kakelen de kippen. Ik kijk door het raam van de badkamer: De ren is verlaten en ik zie wit. Veren.

Snel kleed ik mij aan en hol naar buiten.

 


Indringer in het kippenhok 1 (Custom)

Veel veren. Dat ziet er niet goed uit. Kennelijk horen de kippen mij, want opeens komen er uit het hok. Gelukkig. Maar wie hebben er veren gelaten? 

 


Indringer in het kippenhok 6 (Custom)

Ernstige nalatigheid, heet het in juridische termen. Als het onder mensen was, kan je ervoor worden aansprakelijk gesteld. Kippen kunnen dat niet.

De hoge ren is 10 x 3 meter. Overdekt met gaas en aan de zijkanten minstens een halve meter ingegraven. Tegen roofvogels en vossen. Later hebben we een lage ren bijgemaakt (foto links). 


Om e.e.a. bereikbaar te houden, bestaat de bovenkant uit panelen met gaas. Het hout ervan was kennelijk te zwak geworden. In het midden is te zien hoe een paneel is ingestort. 
Het moet een stevig dier zijn geweest, want de horizontale ligger is ook enigszins ontzet.

Dubbele ernstige nalatigheid. Omdat we de kippen als haantje de vroegste willen laten opstaan, hebben we dit seizoen het nachtluik niet dicht gedaan. Zodat ze met het krieken van de dag naar buiten kunnen. Konden. Want vanaf nu geldt weer de avond- en ochtendklok.

Indringer in het kippenhok 8 (Custom)

Ik tel acht kippen. Dat is twee minder. In het hok ligt een hen in een hoek naast de deur. Bloed aan de muur. Een ei ligt er vlak bij. Haar laatste ei?

Nader onderzoek leert dat ze niet is aangevreten, anders dan dat haar kop en hals bloederig is.

Een andere hen is verdwenen.  


Welk dier zal het zijn geweest? Een vos? Kan. Wezel? Een ander dier?

 

7 gedachten over “Indringer in het kippenhok”

 1. In de ochtend van 19 juni 2014 zagen we een vos rond het kippenhok. En er bovenop. Toen hij geen ingang ontdekte, droop hij na een paar minuten af. Opmerkelijk was dat de kippen weliswaar flink kakelden, maar niet in paniek opvlogen of het nachthok invluchtten.

  Beantwoorden
  • Och ja, dat is een afschuwelijk drama..
   Ik vond onze kippen ook ooit dood in het hok. Op dezelfde manier gebeurd als bij jullie, het luikje naar het daghok open laten staan zodat de kippen bij het krieken van de dag naar buiten zouden kunnen. Goed bedoeld, maar met catastrofale gevolgen. Van de prachtige statige haan was de kop afgebeten en de kippen hadden twee gaatjes in de nek, ze waren leeggezogen.
   Het is een steenmarter geweest bij ons. Hij bleek te logeren op de zolder. We vonden een nest in de isolatielaag van steenwol toen we het dak gingen vernieuwen.. Altijd gedacht dat er katten op het dak liepen..
   Ik heb het mezelf in het begin zeer kwalijk genomen. Inmiddels is het een les geworden over hoe kwetsbaar dieren zijn (die we als huisdieren houden en inperken in hun bewegingsvrijheid.)
   Groetjes, Anna.

   Beantwoorden
 2. Wij wonen in de Duitse Eifel met een toom kippen en hebben als oplossing tegen dit soort moordpartijen een automatisch luik met een tijdklok. Zelf geknutseld met een motor van een automatisch rolluik, katrolletje etc.
  Werkt goed!

  Beantwoorden
 3. Twintig jaar kippen gehad in hartje Den Haag en mijn oplossing was honden op het terrein. Want vossen en buizerds komen ook overdag. Mijn kippen hadden voorkeur om toch in de boom te slapen, terwijl ze 3 hokken hadden. Sinds tien jaar vang ik afgedankte dieren op, die ik na apk weer herplaats en zo ook bij de molenaar, die ook jager is, paar keer ‘verse’ kippen gebracht, omdat op klaarlichte dag zijn kippen geroofd werden. Dader ligt nog op kerkhof. Deze jager, ook leraar techniek, had een ingenieus inloopval voor de vos gemaakt in zijn kippenhok, maar ik zei hem al dat vossen heel slim zijn. In de duinen breek je je nek over de vossen en die lopen dan gewoon met je mee als je paardrijdt behalve als je een hond bij je hebt.

  Beantwoorden
 4. Hiermee nog een late reactie (we zijn al 2018…):
  Hond in het kippenhok?
  Als ik op de buiten zou wonen dan zou ik trachten één of ander klein hondenras (bv. West Highland White Terrier of Imaal Terrier) reeds als puppy mee op te laten groeien tussen de kippen. Ik zit dan in het achterhoofd dat de kippen “zijn” maatjes zijn.
  Het is gekend dat deze hondenrassen niet achteruit deinzen voor vossen.
  In Frankrijk (Mouzon) heb ik een kippenkweker geweten waar een grote hond tussen de kippen sliep.

  Bescherming tegen marters mogelijk met tamme ratten?
  Ik heb kwekers van siervogels gekend en die hadden altijd wat ze in België in de volksmond noemen: “Steense ratten” in hun volières lopen.
  Ze beweerden dat die andere rattensoorten uit de vogelkooien weerden. Dan denk ik in dit geval aan bescherming tegen marters.

  Het zijn maar ideeën, maar hopelijk breng ik jullie aan het experimenteren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie