Boskiprisotto

Risotto met boskip
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
25 min
 

Zwavelzwam smaakt naar kip en wordt daarom boskip genoemd. Dit is een zeer smakelijke risotto.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Nederlands
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 350-400 gr boskip, schoon en in kleine blokjes
  • 280 gr risottorijst (arborio bijvoorbeeld)
  • 1 of 2 st sjalot(ten) bij grote 1, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst (minstens kwartier voor het de pan in gaat)
  • 1 glas droge witte wijn
  • olijfolie
  • 1 ltr groentenbouillon
  • 1 klont roomboter
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt (een goed hand vol?)
  • 1 bosje echte (dus platte) peterselie blad fijngehakt
Bereiding
  1. Een beetje op tijd geoogste zwavelzwam is vrij schoon en er zijn geen beestjes in. Schoonmaken is even afstoffen en misschien een vlekje wegpoetsen.

  2. Breng de bouillon aan de kook en houdt t gedurende het kookproces aan of tegen de kook.

  3. Verwarm wat olie en een klont boter in een stevige (gietijzeren) pan om middelhoog vuur.

  4. Smoor de ui glazig. doe de knoflook erbij en de rijst, draai het vuur hoog en blijf omscheppen tot alle rijst een mooie coating heeft. Blus met het glas wijn en draai het vuur laag.

  5. Risotto maken duurt ca. 20 minuten. Ergens op de helft gaat de boskip erbij in de pan. Maar eerst een kloeke scheut bouillon door de rijst roeren.

  6. Dat proces herhaalt zich, telkens wat bouillon erdoor roeren als de vorige scheut nagenoeg door de rijst is opgenomen.

  7. Ja, doe de boskip er maar bij. Schep goed om. Nog een scheut bouillon erbij?

  8. Als de rijstkorrels beetgaar zijn, dus nog een ietsiepietsie hard van binnen, de kaas erdoor mengen en ook de helft van de peterselie.

  9. Schep over op de borden en strooi er nog wat peterselie over.


19 augustus 2021
Omdat we wat weg moesten brengen naar De Ommuurde Tuin, had M gisteren ook daar onze hond Sida uitgelaten – althans, in het bos tegenover De Ommuurde Tuin. En ze kwam thuis met een ontzettend gave zwavelzwam. Omdat toen het avondmaal al klaar was, werd de zwam vandaag bereid. En wel tot een zeer smakelijke risotto.

Plaats een reactie

Waardering