Courgette met lever

Lever met courgette en een pepertje
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
10 min
 

Lever en courgette zijn een niet voor de hand liggende combinatie. Dit is echter een mooi en niet te ingewikkeld gerecht dat wij met schapenlever maakten.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 2 Personen
Ingredienten
  • 500 gr lever (wij hadden schapenlever)
  • 500 gr courgette, in plakken van ca ½ cm
  • 1 st ui, groot, in plakken
  • 2 eetl ghee of roomboter
  • 1 st jalapeñopeper of rode peper, fijngesneden (als er maar pittigheid in zit)
  • ½ glas droge witte wijn
  • 15 st basilicumblad, gescheurd
  • bakolie – arachideolie of koolzaadolie
  • bloem
  • zout
Optioneel
  • 1 teen knoflook, geperst
Bereiding
  1. (Suggestie: Eet dit met rijst.)

  2. Doe wat bloem op een ruim en/of diep bord. Meng een beetje zout erdoor. Snijd de lever in dunne plakken. Dep ze droog en haal ze door de bloem.

  3. Neem een stevige pan en verwarm de ghee of boter. Smoor de uiringen, tot ze glazig worden.

  4. Voeg de courgetteplakken toe en ook de peper en witte wijn en een snuf zout. Schep goed door en laat pakweg tien minuten stoven, in het begin met het deksel op de pan, maar het geheel mag niet te nat worden.

  5. Neem een ruime koekenpan, verhit daarin de olie.

  6. Bak de plakken lever om en om, niet te lang – mag een beetje rosé blijven maar is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de plakken.

  7. Meng de basilicum door de courgette. Doe de gebakken lever er ook bij, schep nog even door en dan, hoppa, op de borden.

Opmerkingen

Er mag gerust ook een teentje knoflook door. En misschien zelfs een klein scheutje – heel goede! – balsamico. Of een pietsie donkere sojasaus.


22 augustus 2021
We hebben schapenlevers of lamslevers van zwartblesschapen, een zeldzaam ras. Bas houdt ze, leent onze varkenstrailer als ramlammeren en soms een oude ooi naar de slacht moeten. Een goede ruil, want wij krijgen dan geweldig schapenvlees en al het orgaanvlees: hart, nieren, levers en soms tongetjes. En de ballen van de rammetjes. Alles waarvan de Nederlander denkt dat het “vies” is – laat ze maar denken 🙂
De schapenkloten zijn in veel landen een delicatesse. Maar goed, nu dus een lever op het menu. En het smaakte uitstekend.

2 gedachten over “Courgette met lever”

Plaats een reactie

Waardering