Brandnetelknödel met shiitakes

Brandnetelknödel met shiitakes
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
25 min
Totaal
55 min
 
Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Duits
Voor: 4 Personen
Auteur: Uit Brennessel van Gabriele Leonie Bräutigam
Ingredienten
  • 4 handen brandnetelblad
  • 6 st boterhammen
  • 1 st ui fijn gesnipperd
  • olijf- / arachide- / koolzaadolie
  • 250 ml melk of water
  • 3 st eieren
  • 250 gr shiitakes schoon en in plakken
  • 200 ml slagroom (of melk)
  • paneermeel
  • peper uit de molen
  • zout
Bereiding
  1. Breng pakweg 1/2 – 1 liter water aan de kook.
    Die 4 handen brandnetelblad is maar een schatting. Wij hadden een kom vol. Schudt het een paar maal goed uit om stof, troep en evt wat beestjes kwijt te raken. Doe het blad in de schone kom en overgiet met kokend water. Even laten “trekken” en dan in een vergiet laten uitlekken.

  2. Snijdt de korsten van de boterhammen. Doe die weg (voor de kippen of varkens). Snijd het brood in blokjes.

  3. Neem een ruime koekenpan. Doe er een scheut olie in en smoor de helft van de ui op laag tot matig vuur.

  4. Ondertussen knijpt u de brandnetel goed uit en hakt het groen fijn.

  5. Doe het brandnetelgroen en de broodblokjes in de koekenpan en meng het goed. Giet er de 250 ml melk (of water) bij. Schep goed om en laat op laag vuur indampen. het moet een dikke brei worden.

  6. Ondertussen in een andere kom de drie eieren met wat peper en zout los kloppen.

  7. Is het in de koekenpan een beetje stevig mengsel? Okay, dan wat af laten koelen.

  8. Ondertussen brengt u een ruime pan met water en zout aan de kook.

  9. Schep de afgekoelde brood-brandnetelmassa bij het los geklopte ei. Meng goed tot een stevig deeg. Als het te nat is, verdikken met paneermeel.

  10. Maak de koekenpan schoon. We gaan m weer gebruiken voor de shiitakes.

    Verhit wat olie en bak de andere helft van de ui glazig, doe de shiitakes erbij en laat even bakken. Dan de melk of room erbij. Het moet een saus worden.

  11. Terwijl de shiitakes sudderen maakt u met natte handen ballen – niet te groot, kleine tennisbal – van het deeg en doet dat in de pan met kokend water. Alle deeg opmaken.

  12. Als de ballen boven komen drijven zijn ze in principe klaar, maar u kunt ze gerust daar nog even in kokend water laten dobberen.

  13. Schep de knödel (knoedels) eruit. Leg er op elk bord een aantal en drapeer er wat shiitakes met saus bij. Eet smakelijk

Opmerkingen
  • Wij hebben fiks wat paneermeel moeten gebruiken, dus ècht, maak het niet te nat. Misschien is die 250 ml al wel te veel.
  • Room is dikker dan melk. Wij hebben de saus aangedikt met een beetje maizena.
  • We hebben ook stiekem een fungi porcini-bouillonblokje in de saus gedaan.

 


29 april 2019
Knödel zijn typisch Duits. Dit gerecht had ik op het oog, omdat we natuurlijk de shiitake-stammen hebben èn brandnetels èn ik ontdekte in de vriezer een halve zak witte boterhammen. Vooruit dan maar.
In de warme droge periode die alweer een week of zo achter ons ligt, groeiden de shiitakes niet. Maar met wat fikse temperatuurschommelingen en veel regen, groeien ze weer behoorlijk.

Plaats een reactie

Waardering