Caponata di melanzane

30 november 2005
We waren deze maand naar het zuiden van Italië en Sicilië bezocht. Daar kochten we een potje met een chutneyachtige saus, lokaal product, en erg lekker. De ingrediënten zoals ze op het etiket staan:

32% gebakken aubergine, tomatenpuree, selderij, ui, olie, suiker, ontpitte olijven, azijn, kappertjes, pijnboompitten, zout.

Op Internet vond ik een recept van Alma Huisken. Daarop heb ik, met het oog op wat op het potje stond, de volgende variatie gemaakt:

Caponata di melanzane

Caponata di Melanzane is een typisch Siciliaans vegetarische gerecht, met aubergine, tomaten, uien, selderij olijven en kappertjes. Erg lekker bij witte vis, een stukje vlees of op een bruschetta (stukje geroosterd stokbrood) bij de borrel. Je eet de caponata nooit en te nimmer warm!

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: Etiket potje en recept bij Alma Huisken
Ingredienten
  • kg rijpe vleestomaten (of enkele tomaten en een blikje puree), grof gehakt
  • 1 st paprika, in blokjes van 1×1 cm
  • of:
  • 2-3 stengels bleekselderij, zonder draden, in fijne ringetjes
  • olijfolie
  • 2 st grote (rode) uien, fijn gehakt
  • 3 st knoflooktenen, heel fijn gehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 4-5 st kleine of 2 grote aubergines in dobbelstenen van 2½ cm
  • 50 gr gezouten kappertjes, geweekt en uitgelekt
  • 60 gr zwarte olijven, ontpit, gehalveerd
  • 3 eetl rijpe balsamico-azijn (dus echte!)
Bereiding
  1. Verhit 3 eetl. olie in een grote pan met dikke bodem, voeg ui toe, fruit zachtjes.

  2. Voeg knoflook en bleekselderij (indien gebruikt) toe, fruit 5 minuten mee.

  3. Voeg dan de tomaten en paprika toe, de puree (indien gebruikt) en 2 theel. zout. Laat op zacht vuur (onafgedekt) 35 min. pruttelen. Roer af en toe goed door.

  4. Bak in een aparte koekenpan in 4-5 eetl. zeer heet gemaakte olie de aubergineblokjes (afhankelijk van de grootte van de pan in twee of drie porties). Schep ze om zodat ze overal bruin worden.

  5. Laat ze in een vergiet en daarna op keukenpapier uitlekken. Besprenkel ze met azijn, bestrooi ze met wat zout en peper.

  6. Breng de tomatensaus zonodig op smaak met zout en peper; voeg aubergines, olijven, kappertjes toe, schep om en serveer.

Opmerkingen
  • In plaats van de paprika 3 a 4 stengels bleekselderij, in dunne ringen.
  • Er kan wat fijngesneden peterselie over worden gestrooid.

3 oktober 2007
De eigen caponata di melanzane is verrukkelijk.

9 juli 2023
Alweer twee weken geleden heb ik twee bio aubergines gekocht bij de groenteafdeling van Hanos Nijmegen. Dat doe ik omdat ik vind dat er meer BIO groenten moeten worden verkocht. De medewerkers vinden dat ook, maar “de chefs vinden het te duur”. En opeens herinnerde ik mij dit gerecht dat nog steeds zonder foto op de site staat.

De herkomst van het gerecht ligt in het vage net zoals de naam. Het komt vermoedelijk van het Catalaanse (!) woord caupone, (zeemanscafé) of van het Genovese gerecht dat ook capponata heet, maar dan met 2 x p.

En twee gevulde potten voor een volgende keer

2 gedachten over “Caponata di melanzane”

  1. Hallo

    Ik had het ook mee genomen wij zijn er gewoon verslaaft aan ik vind als het goed koud is heerlijk. Maak ik een pasta saus voeg ik dit er ook aan toe even met de staafmixer . Ik doe er in selderij in en ook wat suiker .

    Dit recept is heerlijk

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering