Catelaanse varkensstoof

Bron: Onno Kleyn (naar verluidt)
(Voor 6 personen:) 2 uien, fijn gesnipperd; 1 dl olijfolie; 1 klein blikje tomatenpuree; 1 kg procureur (varkensschouder), in grote blokken; 1½ dl witte wijn, 1½ dl water; 2 blokjes groentenbouillon; 1 laurierblad; wat takjes tijm; handvol peterselie, grof gehakt; 3 tenen knoflook, grof gehakt; 100 gr blanke amandelen (plus wat extra); zout & peper

Lang leve Onno Kleyn! We hebben nog een mooi ander Spaans varkensstoofrecept van hem, namelijk: dit.

Bereiding

Catelaanse varkensstoof 4.jpgDe olie in een stevige pan, een kasserol (gietijzeren pan) verwarmen en de uisnippers fruiten op laag vuur. Dat duurt een minuut of twintig, dan zijn ze goudbruin. Tomatenpuree erdoor roeren. En vervolgens vlees, wijn, water, bouillonblokjes, laurier en tijm. Het deksel op de pan en sudderen tot het gaar is. Dat kan wel een uur of twee duren.
Pik een soeplepel stoofvocht en pureer de amandelen, peterselie en knoflook ermee met een staafmixer. Goed pureren. En speel wat met stoofvocht en pureersel: het moet niet te dik zijn en ook niet “soep”. Het moet straks mooi aan het vlees kleven.

Meng met het vlees en stoof nog eventjes. Meng er nog een handje amandelen door.

8 december 2011

Catelaanse varkensstoof m aardperen.jpg

Gemaakt en geserveerd met aardperen met champignons, tijm en citroen. Uitstekend maal.

Als huidig voorzitter van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken is het noblesse oblige. Wij hebben er zelf voor gekozen om voor de fok van dit zeldzame ras te gaan, dus we hebben gekookt met vlees van de varkens van Sengersbroek en de authentieke slager Frans Kaijser, die op ouderwetse wijze (referentie: 1840) met moderne middelen ontzettend mooie ambachtelijke producten maakt.

OPMERKINGEN
1. Volgens Onno eerst alles stoven en dan “afgieten” en het vocht bewaren om (een deel) ervan te gebruiken voor het pureren. Wij hebben ondertussen gepureerd en later de rest van het stoofvocht afgegoten. Maakt niet uit.
2. Wij hebben de vrijheid genomen er nog een handje witte amandelen door te mengen.

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.