Catelaanse varkensstoof

Catelaanse varkensstoof
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
2 uur
 

Zeer smaakvolle stoof van varkensvlees in een dikke saus van gemalen amandelen. Helemaal Spaans…. uh… sorry, Catelaans

Gang: Hoofdegerecht
Keuken: Catelaans, Spaans
Voor: 6 Personen
Auteur: Onno Kleyn (naar verluidt)
Ingredienten
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 1 dl olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 kg procureur (varkensschouder) in grote blokken
  • dl witte wijn
  • dl water
  • 2 st blokjes groentenbouillon
  • 2 st laurierblad
  • wat takjes of 2 eetl gedroogde tijm
  • 1 handvol peterselie grof gehakt
  • 3 st tenen knoflook grof gehakt
  • 100 gr blanke amandelen (plus wat extra)
  • zout & peper
Bereiding
  1. De olie in een stevige pan, een kasserol (gietijzeren pan) verwarmen
    en de uisnippers fruiten op laag vuur. Dat duurt een minuut of twintig,
    dan zijn ze goudbruin.

  2. Tomatenpuree erdoor roeren.

  3. En vervolgens vlees, wijn, water, bouillonblokjes, laurier en tijm. Het deksel op de pan en sudderen tot het gaar is. Dat kan wel een uur of twee duren.

  4. Pik een soeplepel stoofvocht en pureer de amandelen, peterselie en knoflook
    ermee met een staafmixer. Goed pureren. En speel wat met stoofvocht en
    pureersel: het moet niet te dik zijn en ook niet “soep”. Het moet straks
    mooi aan het vlees kleven.

  5. Meng de amandelmassanu met het vlees en stoof nog eventjes. Meng er nog een handje amandelen door.

Opmerkingen

1. Volgens Onno eerst alles stoven en dan “afgieten” en het vocht bewaren om (een deel) ervan te gebruiken voor het pureren. Wij hebben ondertussen gepureerd en later de rest van het stoofvocht afgegoten. Maakt niet uit.
2. Wij hebben de vrijheid genomen er nog een handje witte amandelen door te mengen. Dus dat is onze toevoeging aan het recept.


Lang leve Onno Kleyn! We hebben nog een mooi ander Spaans varkensstoofrecept van hem, namelijk: dit.


29 juli 2019
Wilma en Jan-Paul komen een hapje mee-eten. En we hadden nog bijna een kilo vlees over van het maken van echte Indonesische saté babi, afgelopen donderdag. Dus wat ligt er meer voor de hand dan nu een Catelaans recept?

8 december 2011
Gemaakt en geserveerd met aardperen met champignons, tijm en citroen. Uitstekend maal. Als huidig voorzitter van de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken is het noblesse oblige. Wij hebben er zelf voor gekozen om voor de fok van dit zeldzame ras te gaan, dus we hebben gekookt met vlees van de varkens van Sengersbroek en de authentieke slager Frans Kaijser, die op ouderwetse wijze (referentie: 1840) met moderne middelen ontzettend mooie ambachtelijke producten maakt.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.