Celtuce en tofu-salade

bron: Académie Culinaire
½ à 1 stengelsla (celtuce, aspergesla), geschild en in flinterdunne repen; 350 gr tofu, in blokjes; 4 eetl hoshinsaus; 2 eetl olijfolie; 3 eetl rijstazijn; 2 eetl vloeibare honing; sesamolie; sesamzaadjes; peper & zout; klein kropje sla (optioneel, indien geen blad van de stengelsla wordt gebruikt)

Celtuce en tofu-salade - detail.jpg4 juli 2010
Ze gaan al bloeien, de stengelsla in de moestuin. Zij schieten, hoewel het juist om de stengel gaat. En wij moeten opschieten minder planten dan voorheen. Het aantal recepten is beperkt en ik gebruik ze meestal in een wokgerecht. Zo niet vandaag.
Vandaag experimenteer ik met de stengelsla en maak twee nieuwe gerechten. Deze salade en gewokt met shiitakes.
Verdraaid lekker, al zeg ik het zelf. Mrs. M vond dat ik mezelf weer had overtroffen. Dat zegt ze niet zelden, zodat ik vermoed dat ze mijn doordeweekse kookkunst niet zo hoogstaand vindt.

Bereiding

Over het schillen enzovoorts van stengelsla, ga naar de algemene beschrijving van deze groente.

stengelsla - mandoline.jpg

Benodigd: een dunschiller of een mandoline. Hiermee snijdt u de stengelsla in dunne plakjes. Ècht dun. Haast transparant (foto rechts hieronder: het groen van de achterliggende tuin schijnt erdoorheen).

stengelsla - dunne reepjes.jpg

stengelsla - dunne reep tegen licht.jpg

Meng de tofublokjes met de hoshinsaus en zet weg. Een kwartier of langer.

Schik de sla. Dat wil zeggen: volgens het originele recept bereidt u borden voor met het klein gescheurde blad van de stengelsla en de flinterdunne repen. Wij vinden stengelslablad taai, de topblaadjes gaan nog wel. Maar we hebben sla genoeg, dus een klein kropje vierjaargetijdensla genomen.

Neem een wok of een grote braadpan en bak de tofublokjes aan alle zijde bruin. Schep ze eruit, zet op een warme plaats weg en giet de rijstazijn en honing erin. Kook wat in, tot ca. de helft. (Ondertussen drapeert u de tofublokjes over de borden met de sla.) Doe er wat peper en zout bij het honingazijnsausje en wat druppels sesamolie. Doorroeren en de borden sla er licht mee bedruipen. Strooi er wat sesamzaadjes over en dat krijgt u dit:

Celtuce en tofu-salade.jpg

En dit is lekkerrrrr!

OPMERKINGEN
Kook de honingazijn niet te lang in; dan wordt het dikke stroop die bij afkoeling nog hard wordt ook.

Plaats een reactie