Chocolade-kastanjetaart

5 van 1 stem
Chocolade-kastanje taart

Uitstekende taart op basis van kastanjepuree en pure chocolade. Massief, vol van smaak (mits goede chocola gekozen) en lekker fris met een bolletje sorbetijs erbij.

Gang: Dessert, taart
Keuken: Internationaal
Auteur: allrecipes.nl
Ingredienten
 • 250 gr pure chocolade (70% of hoger)
 • 4 st eieren, gescheiden
 • 2 st eieren, alleen de dooiers
 • 125 gr suiker
 • 200 gr kastanjepuree (zelf maken of uit een blik à 439 gr)
 • 125 ml slagroom
 • 1 eetl cognac
 • 1 theel bakingsoda (natrium bicarbonaat, dubbelkoolzure soda, allemaal hetzelfde)
 • sorbetijs voor erbij
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 175o C.

 2. Bekleed een springvorm van 22 cm Ø met bakpapier (rond op de bodem, strips met beetje water langs de binnenrand).

 3. Neem een au-bain-mariepan, of een kom in een pan met warm water, een smelt 100 gram chocola. Maar niet te heet laten worden! Laat het vervolgens wat afkoelen. Het moet wel vloeibaar blijven.

 4. Splits de eieren. De 4 eierdooiers met 50 gram suiker en de kastanjepuree tot een licht schuimig mengel mixen

 5. Klop in een vetvrije kom de 4 eiwitten stijf en voeg 60 gram suiker toe. Klop een minuut door, maar hoe dan ook, het wordt een minder opgeklopte massa dan alleen het eiwit was.

 6. Roer de gesmolten, wat afgekoelde chocolade door de eidooiers-met-puree-mengsel. (Als de chocola te heet is, gaat het eigeel meteen stollen.) Spatel vervolgens het eiwit erdoorheen.

 7. Doe over in de springvorm.

 8. Bak gedurende 25 tot 35 minuten. Een dikke naald moet er droog uit komen, dan is de taart okay. Taart mag wel wat zacht aanvoelen, een niet te droge binnenzijde is erg lekker:-)

 9. Smelt de rest van de chocolade ook au-bain-marie. Laat wat afkoelen en roer de 2 eierdooiers erdoor zodat het een glad geheel is. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf en spatel dit door de ietwat afgekoelde chocolademassa, tezamen met de cognac.

 10. Neem de taart uit de vorm en smeer de helft van het slagroommengsel over de taart en de zijkanten uit. Zet taart en rest van de room enkele minuten in de koelkast en voer de smeeractie nog een keer uit. Laat de taart nu rustig opstijven.

 11. Serveer in punten met een bol sorbetijs. Wij hadden ijs van kweeperen. Mangoijs mag ook.

Opmerkingen

1) Van kastanjes worden voor kastanjemeel gemaakt. Dus deze kastanjepuree is eigenlijk al vergelijkbaar met ‘meel en wat boter en water of melk’.
2) Wij hebben per abuis de dubbele hoeveelheid puree gebruikt. Dus reken maar niet dat het mengsel met de eigelen schuimig was. Desalniettemin was de taart okay.
3) Wij hadden de taart en de slagroommengsel iets te lang – zeg maar gerust: vergeten – in de koelkast laten staan. Dus de tweede spatelbeurt verliep niet zo, uh, gladjes.


2 december 2016
We eten met zijn negenen en Rob komt. Rob wil eigenlijk het voorgerecht zoet, het hoofdgerecht zoet en dan een zoet dessert. Kortom een zoetekauw. Maar als hij mee-eet wordt er extra aandacht aan het dessert besteed. Zoals nu, met deze taart die uitstekend smaakt.

1 gedachte over “Chocolade-kastanjetaart”

 1. 5 sterren
  Echt te lekker, en zo heerlijk dat ik nog een voorraadje zelfgemaakte crème de marron met wat citroen heb staan. Een grote bakplaat vol bakken….

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering