Chocolade-kastanjetaart

bron: allrecipes.nl

250 gr pure chocola; 4 eieren, gescheiden + 2 eierdooiers; 125 gr suiker; 200 gr kastanjepuree (zelf maken of uit een blik à 439 gr); 125 ml slagroom; 1 eetl cognac; 1 theel baking soda (natrium bicarbonaat, dubbelkoolzure soda, allemaal hetzelfde); sorbetijs voor erbij

Verwarm de oven voor op 175o C.

kastanje-chocoladetaart-3Bekleed een springvorm van 22 cm Ø met bakpapier (rond op de bodem, strips met beetje water langs de binnenrand).
Neem een au-bain-mariepan, of een kom in een pan met warm water, een smelt 100 gram chocola. Maar niet te heet laten worden! Laat het vervolgens wat afkoelen. Het moet wel vloeibaar blijven.

Splits de eieren. De 4 eierdooiers met 50 gram suiker en de kastanjepuree tot een licht schuimig mengel mixen

.
Klop in een vetvrije kom de 4 eiwitten stijf en voeg 60 gram suiker toe. Klop een minuut door, maar hoe dan ook, het wordt een minder opgeklopte massa dan alleen het eiwit was.

Roer de gesmolten, wat afgekoelde chocolade door de eidooiers-met-puree-mengsel. (Als de chocola te heet is, gaat het eigeel meteen stollen.) Spatel vervolgens het eiwit erdoorheen.
Doe over in de springvorm.
Bak gedurende 25 tot 35 minuten. Een dikke naald moet er droog uit komen, dan is de taart okay. Taart mag wel wat zacht aanvoelen, een niet te droge binnenzijde is erg lekker:-)

Smelt de rest van de chocolade ook au-bain-marie. Laat wat afkoelen en roer de 2 eierdooiers er door zodat het een glad geheel is.
Klop deslagroom met de rest van de suiker stijf en spatel dit door de ietwat afgekoelde chocolademassa, tezamen met de cognac.

Neem de taart uit de vorm en smeer de helft van het slagroommengsel over de taart en de zijkanten uit. Zet taart en rest van de room enkele minuten in de koelkast en voer de smeeractie nog een keer uit.
Laat de taart nu rustig opstijven.

Serveer in punten met een bol sorbetijs. Wij hadden ijs van kweeperen. Mangoijs mag ook.


kastanje-chocoladetaart-12 december 2016
We eten met zijn negenen en Rob komt. Rob wil eigenlijk het voorgerecht zoet, het hoofdgerecht zoet en dan een zoet dessert. Kortom een zoetekauw. Maar als hij mee-eet wordt er extra aandacht aan het dessert besteed. Zoals nu, met deze taart die uitstekend smaakt.


OPMERKINGEN
1) Van kastanjes worden voor kastanjemeel gemaakt. Dus deze kastanjepuree is eigenlijk al vergelijkbaar met ‘meel en wat boter en water of melk’.
2) Wij hebben per abuis de dubbele hoeveelheid puree gebruikt. Dus reken maar niet dat het mengsel met de eigelen schuimig was. Desalniettemin was de taart okay.
3) Wij hadden de taart en de slagroommengsel iets te lang – zeg maar gerust: vergeten – in de koelkast laten staan. Dus de tweede spatelbeurt verliep niet zo, uh, gladjes.

 

 

Plaats een reactie