Gewoon lekker koken voor iedereen, met of zonder voedselallergie

de-sterren-van-de-hemel-coverHeeft iemand in uw naaste kring – misschien u zelf? – last van voedselallergie of -overgevoeligheid? Geen gehannes meer met apart koken of andere ongezellige maatregelen. Want De Sterren van de Hemel is een uitzonderlijk, allergeenvrij kookboek voor ons allemaal. Het bevat normale gerechten, alleen is nu rekening gehouden met de meest voorkomende allergenen. Want we moeten samen lekker kunnen eten. Of niet soms?

We eten allemaal lekker hetzelfde

Met Sterren van de Hemel hoeft u niet meer een apart potje te koken voor een familielid of gast die ergens niet tegen kan. We eten allemaal lekker hetzelfde. Alleen daarom al voldoende reden om dit boek in huis te hebben, want weet u wie er over drie maanden bij u aan tafel schuift – en bijvoorbeeld zegt: “Sorry, maar dat eet ik niet, want ik ben allergisch voor selderij.”


In alle recepten is rekening gehouden met allergenen en zoutarm eten en vaak ook met vegetarische keuzes. In vrijwel alle recepten kun je de ingrediënten die je niet wilt gebruiken, eenvoudig weglaten,” schrijft auteur Larisse van der Haar-Buijze in het voorwoord.

Kant-en-klare kruidenmengsels bevatten vaak nogal wat allergenen, zo ook veel wat uit pot of blik komt of halffabricaat is. Sinds het lezen van Slik je dat? is het ons duidelijk dat onverklaarbare lichamelijke reacties op industrieel voedsel ook voort kunnen komen uit het gebruik van hulpstoffen en enzymen, die niet tot de ingrediënten behoren en dus niet worden vermeld.


Ja, ook boterkoek!
Ja, ook boterkoek!

Je zou zeggen, dat geldt voor alle recepten. Pak een recept uit een willekeurig kookboek en laat weg wat je niet kan hebben. Maar zo werkt het niet, weten we. In het hoofdstuk ‘Allergenen en andere uitdagingen’ staan onder andere alle allergenen die niet in de recepten worden gebruikt

en waar in veel recepten rekening is gehouden. En meer, zoals over zoutarm of –loos en  kruisbesmettingen.

Het boek is een zeer verzorgde uitgave, gebonden en met linnen band. In alle opzichten het geld meer dan waard.

Titel De Sterren van de Hemel – samen genieten, ook als je niet alles mag
Van Larisse van der Haar-Buijze
Uitgever Uitgeverij Loopvis
ISBN 978 90 8176 4865
Verschenen 1 mei 2015 (dat is al weer even geleden, maar het boek is er niet minder om geworden)
Prijs € 29,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, kies voor de uitgever of de de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Kijk eens in onze eigen kring

Wij koken regelmatig uit onze tuin voor een besloten kring van nabijwonende vrienden en goede kennissen. In totaal 45 mensen, waarvan er dan telkens een stuk of acht tot twaalf bij ons aanschuiven in wisselende samenstelling. Dat is altijd hartstikke leuk. Maar om u een indruk te geven: tot deze groep behoort iemand bij die allergisch is voor vis, iemand die allergisch is voor noten, daar zit iemand bij die geen knoflook blieft – gelukkig geen allergie -, drie zijn vegetariër, daar zit iemand bij die alleen allergisch reageert op zalm (koken we nooit mee, dus dat scheelt), daar zit iemand bij met diabetes, dus liever geen suiker wenst. Maar (gelukkig) niemand die glutenvrij wil eten. Terwijl dat juist een maatschappelijke hype lijkt.
Het kan verkeren. Pas als we weten wie mee-eten, bepalen we wat er wordt gekookt.
En nu lijkt koken aan de hand van Sterren van de Hemel erg voor de hand te liggen 🙂


Opzet boek

Stoofpotje met gele rijst en paddenstoelen
Stoofpotje met gele rijst en paddenstoelen

Naast algemene informatie, zoals noodzakelijke kruidenmengsels, bouillons en sauzen, worden heel veel recepten gegeven. Brood, jams, soepen, salades, pasta’s. Lunchhapjes, zoete dingen, dips, enfin van alles wat een mens zo aan hapjes en maaltijden zou willen maken. Eenvoudige gerechten, zoals een stoofpot met pompoen, maar ook iets meer haute cuisine en puike nagerechten. Koken op open vuur, koken op hout, alles komt wel voorbij.


Groenten!

Eenvoudig asperges
Eenvoudig asperges

We zijn nog steeds groentefundamentalist. En dat komt meer dan voldoende aan bod.
Het zelf maken van groentebouillon trok subiet onze aandacht. En dan vooral de bouillonpoeder, want bouillon is één ding, zelf poeder maken om heel lang mee te doen is een tweede. Heel interessant!

Mooie groentengerechten zijn de stoofpot van pompoen, de chique 5-minuten tuinsalade is erg leuk, de halfgedroogde tomaatjes hebben we ooit zelf al eens gemaakt: die zijn goddelijk en mogen kennelijk daarom ook de omslag van dit boek sieren. Tappenade van tuinbonen, humus van biet, zijn al een beetje ingeburgerd, toch? Maar de zuurkoolbitterballen (hoofdstuk Borrelhapjes) zijn een uitdaging die we graag aangaan. We zouden het nooit zelf hebben bedacht!


Pizzadeeg

scan0037Ooit hebben we aan een workshop meegedaan bij een heus Italiaans restaurant. We maakten pizzadeeg èn pasta’s. Maar uh…. pizza’s hebben we eigenlijk nog nauwelijks meer gemaakt. In dit boek staat “mijn perfecte pizzadeeg” en ook een “glutenvrije pizzadeeg” met natuurlijk de nodige receptuur om de pizzabodem te beleggen.

Koken op hout komt ook voorbij. Ooit hebben we van Emilie van der Woerd, toen ze net met Koken op Hout begon, een plankje gekregen om uit te proberen. Met schaamrood op de kaken bekennen we hier dat het plankje nog steeds op de stapel ‘nog over te schrijven’ ligt. Zelf hebben we dus nog nooit iets op hout bereid, wel op houtvuur.


Fijn boek

Slimme wafels met warme bramensaus en kokosroom
Slimme wafels met warme bramensaus en kokosroom

Tot en met de desserts, aan het einde, is dit een fijn boek met ontzettend veel recepten. Al doornemend ontstaat een onverklaarbaar warm gevoel: hier kan ik veilig uit koken. Wie weet, misschien moeten we dit boek maar als dagelijkse leidraad nemen…:-)

 

 

 

Plaats een reactie