Ciambotta Calabrese

Ciambotta Calabrese – Groentenstoof uit Calabrië
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
45 min
 

Verrukkelijke stoof van paprika, aubergine, aardappelen en tomaten die lauwwarm wordt gegeten.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Rachel Roddy in The Guardian
Ingredienten
  • 800 gr rijpe (!) tomaten (2 x blikje gepelde tomaten van 400 gr)
  • 2 st ui, gepeld, in wiggen gesneden
  • 2-3 st vastkokende aardappels (roseval bijvoorbeeld) ongeveer 600 gr geschild
  • 2 st paprika
  • 2 st aubergines
  • olijfolie extra vierge
  • peper uit de molen
  • zout
  • 1 glas warm water
Bereiding
  1. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken

  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van pakweg 1½ cm in het vierkant (een goede olijf)

  3. Snijd de paprika doormidden, ontdoe van zaad en zaadlijsten en snijd ook in ongeveer net zo grote stukken

  4. Kopje van de aubergines en snijd ze ook in ongeveer net zo grote stukken

  5. Neem een stevige pan (kasserol) en verhit een fikse scheut olijfolie. Bak op middelhoog vuur de ui tot ze glazig is.

  6. Doe de aardappelen erbij. Bak even door en doe het glas water erbij. De aardappelblokjes moeten net onder staan. Breng aan de kook.

  7. Na een minuut of vijf de tomaten erbij. Schep goed om. Laat een half uur of zo stoven.

  8. Parallel eraan een andere stevige ruime pan (grote koekenpan) met olijfolie verwarmen. Bak hierin de stukken paprika en aubergine mooi bruin. Misschien in twee keer, en wat extra olijfolie erin. Bewaar de paprika en aubergineblokjes in een schaal of kom.

  9. De in tomatensaus gestoofde aardappels even testen. In zuur duurt het garen lang. Als het okay is het vuur uitdraaien. Dan kunnen de aubergineblokken en paprikastukken erbij.

  10. Schep goed om. Breng op smaak met peper en zout.

  11. Serveer lauwwarm. Kamertemperatuur zeggen ze.

Opmerkingen

We hebben de hoeveelheden ietsje aangepast. Ciambotta of giambotta of ciambrotta is een zomerse groentestoof uit zuidelijk Italië. We hebben het opgezocht.

Tomaten schillen doe je zo: kijk hier.

De kracht ligt mede in de rijpe tomaten. Die moet je of uit eigen tuin / kas hebben, of uit blik. Rode tomaten in de supermarkt zijn onrijp geplukt. Ze worden wel rood, maar smaak en voedingswaarde blijft achter. Tomaten uit blik zijn gezonder, daar deze rijp worden geoogst. Neem dan wel biologische 🙂

Voor Calabrië is dit een spotgoedkoop recept. Daar schijnt doorgaans de zon en men plukt rijpe tomaten.


9 juli 2020
Het is herfst. Marius Doornenbal twitterde enkele dagen geleden “Oktober is vroeg dit jaar”. Het is nu een graad of zeventien buiten. Desalniettemin deze lauwwarme stoof gemaakt en die smaakt zeer goed. Mrs. M had niets te klagen – ja, hooguit dat het op was.

Plaats een reactie

Waardering