Courgette-broodschotel

5 eieren; 200 cc crème fraîche of bakje ricotta (250 gram); 75-100 gr Parmezaanse kaas, geraspt; 2 teentjes knoflook, fijn gehakt/gesneden; 2 theel chili bean sauce (zie opmerkingen); ca. 500-650 gr geraspte courgette; 4 à 5 heerlijke tomaten (brandywines!); oud brood (minimaal 4 sneden); peper & zout; (olijf-)olie

Verwarm de oven voor op ca. 200o C.
Nodig: schone theedoek of kaasdoek.

Bereiding

Courgette-broodschotel - close up.jpgDe geraspte courgette met een beetje zout bestrooien en mengen en in een vergiet laten uitlekken. De tomaten in niet te kleine, maar ook niet te grote stukken snijden.
Meng in een ruime kom de eieren met de ricotta of crème fraîche, kaas en de chili bean sauce erdoor. Op smaak brengen met peper & zout.

Er moet vocht uit de groenten, anders wordt de schotel een te natte massa. Dus: leg de tomaten in het doek en knijp er (wat) vocht uit. Doek legen boven de kom en mengen.
Neem dezelfde doek en doe de geraspte courgette erin. Knijp flink uit. (Draaiende, wringende beweging helpt.) Doe de courgettebal ook in de kom. Meng alles goed en zodat de tomaten en courgette ook los worden.
Het brood in blokjes scheuren of snijden. En ook in de kom erdoor mengen.
Vet de ovenschaal in met de olie.
Giet de massa in de schaal en bak pakweg een half uur tot de massa wat omhoog komt en de bovenzijde fraai begint te bruinen.
Uit de oven nemen, ietsje af laten koelen en serveren.

26 augustus 2011
Courgette-broodschotel 1.jpg
Soms mislukt wel eens een zelfgebakken brood; dan heb je opeens een geïmplodeerd ding dat nog het meest op roggebrood lijkt. Soms is er wel eens een overschot aan courgettes en soms zijn er veel tomaten in de kas. Bij ons de o zo lekkere bandywines. Enfin, soms vallen die dingen samen met het moment waarop je een recept ziet dat je inspireert en waarop je zelf gaat variëren, want zegt nu eerlijk: dit is reuze makkelijk, maar ik zou niet op het idee komen om oud brood zo te verwerken. En het smaakt uitstekend.

21 juli 2014
Ik vond een soortgelijk recept. Vrijwel identiek, maar dan met 6-8 eieren en tabasco en basilicum. Alleen werd de courgette niet uitgewrongen. Deze versie was meer een souflé, iets te veel ei, oordeelde mrs. M. Dus houden we het op dit recept. Dat vonden we op 26 augustus 2011 lekker. (Overigens hebben we op 21 juli geen tomaten; ik heb tomaten uit blik genomen. Heel gezond, volgens Jo Robinson.)

OPMERKINGEN
1. Er moet iets pittigs in. Een lepeltje sambal kan ook. Overdoe het niet. Wij hadden nog een potje chili bean sauce staan. Dus daarom staat dat in het recept. Een klein rood pepertje kan ook.
2. Ons oude brood is zelfgebakken brood van woudkorenmix (EKO). Dus heel vol koren en bruin.
3. Er mogen ook wat blaadjes basilicum in, fijngesneden of gescheurd.
 

Plaats een reactie