Razend lekkere, vegetarische "paté" van courgette en heel veel kruiden: peterselie, kervel, dragon, salie, rozemarijn,Chinese biesloo, munt, enfin, noem maar op. Jummie!
- ca. 600 gr courgettes, al dan niet wat grover geraspt
- 2-3 eetl zout
- 50 gr ghee of roomboter
- 1 st sjalot, gesnipperd
- 210 ml double cream of 1 bakje ricotta
- 3 st eieren
- kruiden, een rijkelijke hoeveelheid
- peper uit de molen
-
Bestrooi de geraspte courgette in een vergiet met zout; meng het wat en laat het lekken in de gootsteen of in een bak. Een uur of langer.
-
Daarna uitspoelen en in een schone, reukloze theedoek, uitknijpen. Heel goed uitknijpen.
-
Verhit in een pan de ghee (dat is geklaarde roomboter) en smoor de sjalot. Doe de "droge" courgette erbij en laat een kwartiertje op laag vuur garen. Af en toe omscheppen om aanbakken te voorkomen.
-
Uit de pan nemen en wat laten afkoelen.
-
Hak en/of knip de kruiden fijn. Kruiden naar keus. Je kunt weinig fout doen, hooguit met te veel munt, als je dat wilt gebruiken.
-
Ondertussen de 3 eieren goed met de double cream (of ricotta) mengen. En dit dan weer met de afgekoelde courgette mengen. Als het een mooi geheel is de kruiden erdoor mengen. Lekker veel kruiden; naar verhouding iets minder munt, tenzij u van munt houdt. Peper uit de molen erbij. (Zout doen we niet, zit nog voldoende in de courgetterasp.)
-
Bekleed een klein cakeblik met bakpapier.
-
Giet in de (kleine) cakevorm en bak gedurende drie kwartier tot een uur in een oven op 1800 C. Of tot het mooi bruin is, heet het dan in de vakpers.
5 juli 2011
In het kader van “wat doen we met veel courgettes” dit eens gemaakt. En verdraaid lekker. De volgende dag, afgekoeld in de koelkast, nog lekkerder.
In het originele recept – ik vermoed van recipes4us, maar ook op hub-uk of dine-out-list staat deze -, dat ik wat heb aangepast, wordt gesuggereerd de oppervlakte van de paté met crème fraîche te bestrijken en met verse kruiden te bestrooien. Hadden we kunnen doen. Maar toen was ie al op 🙂
15 juli 2024
Weer eens gemaakt, van een courge. met andere kruiden dan in 2011, en drie kwartier op 195o C gebakken. Minder donkerbruin. Maar gewoon erg smakelijk.