Salade met venkel, erwten en nieuwe aardappeltjes

Bron: De keuken van MergenMetz en gestuurd door Smaakvrienden
ca. 500 gr ratte d'Ardeche (of andere stevige salade-aardappel); 3 tomaten(ontpit, en in kleine blokjes gesneden; handvol peultjes;
ca. 200 gr erwten (na doppen); 1 grote of 3 kleine venkelknollen, dun gesneden bijv. over een mandoline; bosje dragon, blaadjes fijn gesneden; 1 teenknoflook, zeer fijn gehakt; peper & zout; scheut goede olijfolie

Salade met venkel, erwten en nieuwe aardappeltjes 1 a.jpgDe geschaafde knolvenkel even blancheren – dus niet gaar koken. Net als de peultjes en erwten. Alles uit laten lekken en af laten koelen. De aardappels, als ze kakelvers zijn, gewoon in schil koken (en met schil in de salade doen). Afgieten en af laten koelen. Snijd de grotere exemplaren van de aardappels in kleinere brokken. Sommige raken hun dunne schil kwijt, pel ze dan maar helemaal want flarden schil staat niet zo leuk (zie foto).
Meng alles en dien op.

Salade met venkel, erwten en nieuwe aardappeltjes 1.jpg2 juli 2011
Wat te doen met een paar middelmatige venkelknolletjes? Eerst dacht ik aan de salade met koolrabi. Lekker en goed voor twee. Maar toen ik pas na vijven vernam dat er mee-eters kwamen, moest ik het wel over een andere boeg gooien. Die boeg luistert naar de naam 'pagina 185 van Smaakvrienden'; het boek dat een vaste plaats op het aanrecht heeft. Eerst dacht ik aan een taart of quiche. Maar dat was me te veel werk en bovendien: een te geringe hoeveelheid venkel. Nee, een salade moest het worden. Simpel en gezond.
Ik dook onze moestuin in, groef wat rattes d'Ardeche op en plukte erwten en wat peultjes. En zie hier, een razend lekkere salade die geen uren werk kostte – hoewel het doppen van de erwten altijd langer duurt dan je zou verwachten. Maar het geeft voldoening, verse erwten.

OPMERKINGEN
Beetje reclame voor ons eigen winkeltje: dit is heel goede olijfolie.

Plaats een reactie