Koolrabi-komkommersalade

Koolrabi-komkommersalade

Eenvoudige en heerlijk frisse salade van koolrabi, komkommer en aardappel. En nog wat…

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: MergenMetz
Ingredienten
 • 1 fikse koolrabi (of 2 kleinere)
 • 1 st komkommer
 • 250-350 gr aardappelen
 • 1 st sjalot, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 1 eetl mayonaise
 • 1-2 theel (kruiden-)mosterd
 • zout, naar smaak
Bereiding
 1. De koolrabi schillen – dikke houtige delen verwijderen – en snijdt u in luciferdunne reepjes. Dat kan met de hand, makkelijker is een mandoline. Deze lucifers halveert u, dan zijn ze zo'n 1½-2 cm lang.

 2. De komkommer schillen, in de lengte halveren en met een eetlepel de zaadlijst eruit schrapen. Weg ermee. De halve komkommers snijd u vervolgens een keer of vier in de lengte in repen die u in blokjes snijdt.

 3. De aardappelen. Wij hebben kakelverse rattes d'Ardeche uit de moestuin. Die spoelen we af, koken we in de schil. Af laten koelen en daarna de schil eraf trekken. In kleinere brokken snijden (ook zo'n 2 cm). U kunt natuurlijk elke stevige aardappel gebruiken. Roseval zou ook goed in aanmerking komen.

 4. Meng alles en zet een tijdje koel weg. En dan natuurlijk serveren.

Opmerkingen

1.   De hele aardappelen die u in de bovenste foto ziet, zijn hele kleintjes die bij het rooien van de rattes meekwamen.  Die hebben we ook gewoon gekookt en het velletje er van afgepulkt.
2.   Voor mij hoeft er geen zout bij. Voor mrs. M wel een beetje.
3.   Goede mayonaise maakt u zelf, maar ook bepaalde eko-merken zoals Machandal en die van Hellmann’s (ai, Unilever) zijn geschikt.


8 juli 2011
Schrik! Ik kwam erachter dat we ons de laatste tijd iets te veel op de peultjes, courgettes en kapucijners gefixeerd hadden. De tweede zaai koolrabi is ook al op consumeerformaat, terwijl de eerste nog niet op is.  Èn de eerste komkommer (perfection) is oogstbaar.
Verzin een list, Tom Poes. En hij pakte Smaakvrienden en sloeg de bladzijde koolrabi open. Deze uiterst smaakvolle salade was het resultaat.

Plaats een reactie

Waardering