Verrukkelijke gratin van geraspte courgette, snijbiet (of spinazie) en echte Nederlandse pecorino (oude schapenkaas)
- 600 gr courgettes, grof geraspt
- 500 gr snijbietblad
- 400 gr snijbietstelen
- 3 st sjalotten, gesnipperd
- 2 st fikse tenen knoflook, gehakt of geperst (kwartier tevoren)
- 50 gr oude schapenkaas, vers geraspt
- 1 kuipje ricotta (250 gr)
- 3 st eieren
- 2-3 eetl oregano
- 1 eetl tijm
- peper & zout
- olijfolie
-
De geraspte courgette met een klein beetje zout mengen en in een vergiet minstens een half uur laten lekken.
-
Het snijbietblad koken, dat duurt vijf tot tien minuten, afgieten en uit laten lekken in een vergiet/zeef.
-
De snijbietstengels – wij hadden vrij brede zilverstelen – snijdt u in de lengte in repen en dan nog eens overdwars. Het lijkt net gesnipperde ui.
-
Verhit de olie in een koekenpan en smoor de gesnipperde snijbietstengels met de sjalotten. Af en toe omscheppen. Het moet vrij lang smoren, daar snijbietstengel gewoonweg erg hard is. En er mag wel beet in blijven, maar niet te erg.
-
Verwarm de oven voor op ca. 2000 C.
-
Ondertussen: u knijpt de afgekoelde snijbietblad goed uit en snijdt de "bal" klein (niet tè klein).
-
De courgette doet u over in een schone theedoek, trek aan de vier punten dicht en draait deze zodanig dat u veel vocht eruit wringt.
-
Drop de courgettebal bij de snijbietstengelstukjes in de koekenpan. Doe ook de knoflook erbij en oregano en tijm. Omscheppen en een minuut of vijf smoren. Laat wat afkoelen.
-
In een kom mengt u de ricotta met de drie eieren en 10 gr van de kaas. Klop de snijbiet er ook in los.
-
Meng ook goed met de inhoud van de koekenpan – proef en evt nog wat peper & zout erbij – en schep alles over in een kleine/medium ovenschaal. Strooi de rest van de kaas erover en bak gedurende toch wel 30 minuten.
Wij gebruiken oude schapenkaas van de Ouwendorperhoeve.
In plaats van de sjalotten kan een grote ui natuurlijk ook. En voor de schapenkaas bijvoorbeeld Parmezaanse kaas.
11 augustus 2011
Soms gebeurt het: je ziet een recept voorbijkomen en denkt: Hé, leuk idee! En uiteindelijk is alles anders, behalve de courgette, knoflook en peper & zout. Het boek Smaakvrienden was een check voor mijn ideeen en ja, alles wat ik dacht kon dus ook. Volgens Angélique Schmeinck, de auteur. Maar dit is nu dus wel helemaal ons eigen recept.
Mrs. M vond het bijzonder lekker en we gaven het een dibl (dit is bijzonder lekker).
7 augustus 2021
Bijna tien jaar later, het is een regenachtige periode de laatste weken, toch geven de courgetteplanten vruchten. En er is snijbiet – vrijwel alle planten zijn geschoten, iets dat we eigenlijk nog nooit hebben meegemaakt. We laten ze staan voor zaad. Maar van het blad kunnen we nog wel het een en ander plukken.
En ook u is het een dibl.
30 juli 2023
Klopt, juni was snoeiheet maar zeker de tweede helft van juli tot en met (voorspelling) begin augustus is het regenachtig. We maken deze schotel weer 🙂
Heerlijke taart. Kost wel even tijd om hem te maken maar is de moeite waard.
Heerlijk!! Ik heb het snijbietblad niet gebruikt want dat scheelde werk. Dit gerecht ga ik vaker maken.