Komkommersoep met dille

Crème de Concombre à l'Aneth

14 augustus 2011
Toeval bestaat niet. Ondanks de (&$# !*-zomer leveren de seizoenen constant zo'n beetje dezelfde groenten. Ik wist dat in in 2009 onderzoek had gedaan naar deze soep. En dat ik het (nog) niet op de site had geplaatst. In 2010 kwam het er ook niet van. En vandaag bijna twee jaar later en de dag waarvan Erwin Krol daags te voren zei: blijf maar lang uitslapen, want het zal de hele dag regenen – duikelde ik het Word-document weer op. Vandaag gaan we het publiceren!

15 augustus 2009

Komkommersoep met dille - perfection.jpgIn deze tijd hebben we meer dan voldoende komkommers, fruita fall (orientaals ras)uit de kas als ook van buiten: de peppino's, die korte Zuid-Europese wat pukkelige dingen met een geweldige smaak. Twee weken geleden werd ik gevangen door komkommersoep – en misschien nog wel meer door de Franse naam: Crème de Concombre à l'Aneth.
De koude komkommersoep van Gordon Ramsay die ik op 5 augustus 2009 maakte, heeft weliswaar dille als ingrediënt, maar mag toch geen komkommersoepmet dille heten. En de Zuppa fredda di cetrioli uit het Slow Food Groentekookboek kent geen dille.

In de pakweg 10 meter kookboeken die ik bezit, vond ik geen recept. Dus ben ik ben op het Internet gaan grazen. En dan tref je toch wel heel veel kopieën c.q.  kopieën met een kleine, onbeduidende variatie aan. Soepen met iets van boursin 'erin gepleurd', zijn voor mij uit den boze. Dit zijn vier wezenlijk verschillende bereidingswijzen – noem het de hoofdthema's:

x = naar behoefte

 

I

II

III

IV

 

warm

koud

warm

warm

voor .. personen:

4

6

8

 

runderbouillon [l]

0,1

 

 

 

kippenbouillon [l]

 

 

2

1

volle melk [l]

 

 

0,2

 

boter [gr]

50

 

x

 

komkommer [st]

1

1

3

1

ui [st]

 

 

3

1

knoflook [teen]

 

 

 

1

prei [st]

 

 

1

 

aardappel [st]

 

 

 

1

appel [st]

 

2

 

 

bloem [gr]

25

 

25

 

citroen [st]

½

½

 

 

eierdooiers [st]

2

 

 

 

[slag-]room [dl]

1

 

 

1

magere kwark [gr]

 

100

 

 

peper [naar smaak]

x

x

x

x

zout [naar smaak]

x

x

x

x

dille [eetl]

x

x

1

2

bouquet garni [st]

 

 

 

1

gerookte zalm [plak]

 

1

 

 

soepstengels (grissini) [st]

 

3

 

 

I: Culinair Kookboek
Dit is een warme soep, voor 4 personen. Breng de bouillon aan de kook. Roer de bloem met wat water tot een papje en voeg dit bij de bouillon. Laat 10 minuten zachtjes koken. Maak ondertussen de komkommer schoon, schil ze en snij ze in de lengte doormidden. Haal er de pitjes uit en snij de komkommer in kleine blokjes. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de komkommer zeer zachtjes, zodat ze geen kleur aanneemt. Maak de dille schoon en hak ze fijn. Voeg naar smaak een beetje citroensap bij de bouillon. Als de komkommer gaar is, mengen we de room met de eidooiers, geven dit mengsel, van het vuur af, bij de bouillon en brengen deze met zout en peper op smaak. Voeg dan de dille toe Geef in elke soepkop wat komkommer, schenk er de roomsoep over en serveer heet.

II: Cuisine et Saveurs de Lili
Lili maakt 6 glazen het met faiselle met 0% vet. Iets Frans. Fijn dat er in een verenigd Europa nog verschillen zijn. In Nederland kennen we het niet, maar het is het best met magere kwark te vergelijken. Of hangop van magere yoghurt. In het originele recept heeft Lili het over 2 càs de jus de citron, oftewel 2 eetlepels. Ik schat dit in op het sap van een ½ citroen.

Was de appels en de komkommer. Schil ze niet. Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten met een eetlepel. Wegdoen. Ontdoe de appels van het klokhuis. Snijd komkommer en appels in stukken en doe ze samen met het citroensap in een blender. Mix goed fijn. Meng met de kwark en voeg fijngehakte dille, peper en zout naar smaak toe. Vul de glazen. Zet in de koelkast tot het moment van serveren.
Breek de soepstengels netjes in tweeën, dus dan zijn er zes halve. Omwikkel deze met een stukje gerookte zalm en steek die in de glazen. Gebruik wat dille als garnering en serveer.

III: Receptjes
Dit is een versie met ui en prei. Van ene chef-kok Stef Lauryssen, die alleen op Internet en dan wel voornamelijk op receptjes.be is te vinden als auteur van diverse recepten. Of het moet de catering manager bij Janssen Farmaceutica zijn. In elk geval is hij niet bij een restaurant te vinden. Enfin, dat terzijde.
De uien in blokjes, de komkommers grof snijden en de prei in ringen. Vervolgens de uien en prei stoven in wat boter. De komkommers erbij stoven. De bloem toevoegen en even laten trekken. Blussen met de bouillon. Een half uurtje koken en fijn mixen. Door een zeef drukken en op smaak brengen met peper en zout. Vlak voor het serveren de dille en de melk toevoegen. 

IV: Foodstyling
We hebben dit recept al gemaakt: zie komkommersoep met dille en een aardappel.

Komkommersoep met dille - foodstyling door Norton geblokkeerd.jpg
Waarschuwing: Bij de check van de link op 14 augustus 2011 verscheen bij ons dit. De hyperlink naar de website van foodstyling hebben we dus verwijderd.

Plaats een reactie