Courgettetoren met tomaat en mozzarella

bron: Lana, Mia Lanina

1 fikse courgette (ca. 800 gr), in 1 cm dikke plakken; zout; bloem; 3 eieren, losgeklopt; olijfolie en/of neutrale olie om in te bakken; 250 gr mozzarella di Bufala (dus èchte mozzarella, uit Campania Italië of Nederland, Arns Buffelboerderij bijvoorbeeld); Napolitaanse saus; optioneel: peper en zout en kruiden naar eigen smaak (zoals gerookt paprikapoeder)

Een andere oplossing om te grote courgettes te verwerken.

De bedoeling is dat de courgetteplakken eerst door de bloem en ei worden gehaald, dan in een koekenpan om en om goudgeel worden gebakken. Vervolgens worden van de plakken torentjes van drie of vier plakken gemaakt met Napolitaanse saus en mozzarella ertussen. Deze gaan in de oven, opdat de kaas wat smelt.

De Napolitaanse saus vindt u hier. Ze moet behoorlijk dik zijn, anders nog even inkoken.


De courgetteplakken met zout bestrooien en een uurtje of zo in een vergiet laten uitlekken. Dep ze daarna droog. Meng ook wat peper en zout door het ei.

Meng in een diep bord de bloem met peper en zout en wat kruiden. In een ander diep bord heeft u de gekopte eieren.
In de koekenpan verhit u redelijk wat olie om te bakken. Niet te heet!

Haal plak voor plak de courgette door de bloem en vervolgens door de ei. Zorg ervoor dat ze goed met bloem (overtollige afschudden) en ei (het surplus er even af laten lekken, anders wordt het een omelet) omhuld zijn. Bak de plakken goudgeel in de olie – dus even omkeren.
Uit de pan op keukenpapier uit laten lekken en afkoelen. De plakken moeten nog wel stevig zijn.

Verhit de oven voor op 180o C en bedek een ovenschaal/braadslee met bakpapier.


Maak van de courgetteschijven een torentje: plak courgette, wat Napolitaanse saus, beetje mozzarella, plak courgette, ½ – 1 eetl saus, mozzarella, …. na drie of vier courgetteplakken eindigen met saus en wat mozzarella op de top. Let op: er moet zorgvuldig worden gestapeld, anders kukelt het om. Dus ook niet te veel saus tussen de plakken, anders drijft het weg. (Ja, en te weinig saus is ook niet lekker.)

Zet in de oven en bak een minuut of twintig. Kijk even tussendoor of het toch niet inzakt, anders even herstellen. Als de mozzarella gaat smelten is het wel goed.


6 augustus 2017
Een grote courgette – de absurd grote gaan direct naar de varkens – ligt op het aanrecht. We hebben al een keer soep gemaakt…. dus nu lijkt dit een prachtige oplossing.
En het smaakt uitstekend! Mrs. M had twee torens op en vroeg of er meer wat. Sorry…


OPMERKINGEN
Maak de plakken van de courgette ook weer niet te dik, dan wordt de toren te hoog. Met instortgevaar.

Plaats een reactie