Courgetti met bolognesesaus

Courgetti is als spaghetti gesneden courgette

 

bron: algemeen, n.v.t.

4-6 courgettes; 8 of meer rijpe tomaten of 800 gr uit blik; 200 gr rundergehakt; 2 tenen knoflook, geperst; 2 ui, gesnipperd; ca 10 blaadjes basilicum of 1+ eetl verse oregano, fijngehakt (of ½  eetl gedroogde); scheuten olijfolie; vers gedraaide zwarte peper en zout naar smaak; vers geraspte Parmezaanse kaas

courgetti met bolognesesaus 3Dit is een betrekkelijk makkelijk en snel gerecht, mits u een mandoline/groentenschaaf o.i.d. heeft om de slierten snel te kunnen snijden.
Als u geen tomaten uit blik gebruikt, ontvelt u de tomaten. Zie hier hoe dat gaat.
Pers de knoflook ruim van te voren, dan is ze het gezondst. Moet minstens een kwartier liggen. (Lees dit boek.)


Het aantal courgettes is wat rekbaar. Het is ook afhankelijk van de grootte van de dingen.
Wij snijden ze in de lengte over de mandoline in lange slierten en houden een “balkje” sponzig binnenste vruchtvlees over. We snijden ze dus niet op. De rest gaat naar de kippen of varkens. U moet ca. 150 gram slierten p.p. overhouden. Dus 600 gram voor dit recept.
Wij strooien wat zout over de slierten en laten ze in een vergiet uitlekken.


courgetti met bolognesesaus 4U kunt de courgetti rauw onder de saus leggen of even opbakken in een koekenpan met wat olijfolie. Dat laatste hebben wij gedaan.

De bolognesesaus is haast een klassieker: neem een stevige pan, scheut olijfolie erin en verwarm op middelhoog vuur. Verkruimel het gehakt erboven. Blijf er met een houten lepel tijdens het bakken op in hakken zodat het niet weer aan elkaar gaat zitten. Doe de ui erbij. Er mag al wat verse peper boven worden gedraaid. Als ze glazig is de tomaten er boven fijnknijpen. Dat doen wij gewoon met de hand. De knoflook mag er ook al bij. Laat de boel zachtjes pruttelen. Tegen het einde mengt u de basilicum er door of de oregano. Breng op smaak met peper en zout.

Als u de indruk heeft dat de bolognesesaus lekker is geworden, dan neemt u een ruime koekenpan (of andere stevige pan) en bakt de uitgelekte slierten op in een scheut olijfolie. Wel regelmatig omscheppen. Het hoeft niet door en door gaar te worden, een stevige beet is juist wel lekker. Maar wel heet genoeg. Dus dat bakken duurt een paar minuten.
Opscheppen.
Slierten op het bord, saus erop, kaas erover, eten!


8 juli 2016
courgetti met bolognesesaus 1Het bord dat we voor de foto gebruiken is van Itsa Jook. We ontvingen het vanmorgen. Een cadeautje van Culinair Westfriesland. Dat was een complete verrassing, hoewel mrs. M bekende dat ze wist dat het zou komen.
Heel erg mooi en we zijn er dus heel erg blij ermee. Nu nog de meest fotogenieke opstelling vinden.

Of het nu zomer is te noemen, is een vraag. Matige temperaturen en de afgelopen week is de cv zelfs aangesprongen. En veel regen. Maar nu komen een paar warmere dagen.
Voor de moestuin betekent dit dat de sla het wonderwel goed blijft doen. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat ze snel schieten. Nu wordt rustig een stevige krop gevromd.
De courgetteproductie is behoorlijk, maar andere gewassen blijven achter. Een die wat warmte wil om te groeien is de lablab-boon. Vorig jaar was het al een k* zomer en nu weer.
Maar goed we mogen niet klagen, want dit gerechtje is gewoon lekkur.


Opmerkingen
1) In de saus kunt u natuurlijk ook wat fijngesneden bleekselderij en wortel meenemen. Met de ui, dus vrij aan het begin, al meebakken.
2) Tomaten in blik zijn veel gezonder dan tomaten uit de supermarkt. Dat komt omdat rijpe tomaten aan de plant rood zijn geworden en heel snel worden ingeblikt. Al het gezonde zit er in. Winkeltomaten worden onrijp geplukt, worden weliswaar nog wel rood, maar de gezondheidswaarde blijft laag. Dat staat in dit boek. Dus wij hebben in principe helemaal niets tegen ingeblikte tomaten als we nog geen rijpe uit eigen kas hebben.

3) Knoflook maakt gezonde stoffen aan doordat ze wordt gewond. Door snijden of persen. De plant maakt door het verwonden voor ons gezonde stoffen aan en stuurt die naar de “wond”. Knoflook dat wordt gesneden of geperst en direct in een hete pan wordt gedaan, is (dus) veel minder gezond. Dat staat in dit boek

 

 

 

 

Plaats een reactie