Crostoni di cavolo nero

bron: Onno Kleyn; Aan Tafel in Toscane
palmkool; sneden boerenbrood; olijfolie; knoflook; peper & zout

Kook bladen palmkool net aan gaar in water met zout. Laat ze uitlekken en druk er vocht uit, maar niet alles. Rooster sneden brood, wrijf ze in met een doorgesneden teen knoflook. Beleg met kool, overgiet met olie en breng op smaak met zout en peper.

juni 2004 – december 2007
Ooit was ik hoofdredacteur van het beginnende blad Vergeten Groenten, een kwartaalblad voor leden van Het Genootschap der Vergeten Groenten. In het eerste nummer – februari 2004 – had ik een stukje over cavola nero geschreven. Onno Kleyn reageerde. Hij wees mij er fijntjes op dat het cavolo nero was en stuurde een paar recepten mee.
Dit is er een van. "Een traditioneel gerechtje voor kerstavond in de Mugello, de streek boven Florence," schreef Onno.
Het blad Vergeten Groenten is na vier nummers ter ziele gegaan. Jammer. Maar Onno leeft, wekelijks in De Volkskrant.

5 augustus 2008

Eindelijk eens gemaakt. Hoewel het zomer is en sommigen zeggen dat de cavolo nero lekkerder is als de vorst erover is geweest. Dit lijkt onzin-gepraat.

Een heel erg lekker voorafje of om als hapje op een feest te serveren.

OPMERKINGEN
Aan Tafel in Toscane schrijft: kook de cavolo nero met een geplet teentje knoflook in het water. En zij wrijven het brood (de crostini – brood geroosterd op de grilpan, bijvoorbeeld) in met een teentje knoflook.

Plaats een reactie