Geen gelul: appeltaart

bron: BBC Food
225 gr bloem; beetje zout; 140 gr boter; 6 eetl. koud water; 4 – 5 grote goudrenetten, geschild, in brokjes; suiker; poedersuiker

Een taart voor 6 – 8 personen. Bij BBC Food heette het 'proper apple pie'. Het is een vrij basic taart: een lap deeg met appel ertussen. Geen frutsels, geen moeilijke dingen, een simpel recept. Dus een 'geen gelul: appeltaart'. Hij doet overigens denken aan de taart die Oma Duck in haar vensterbank zet en dan telkens gejat wordt, door Gijs Gans, Donald en Knabbel en Babbel.

Verwarm de oven voor op 220o C.

Bak de appelbrokjes op matig vuur in wat roomboter in een grote koekenpan. Niet tè lang, het moet geen moes nemen. Uit de pan nemen en af laten koelen.
Zeef het bloem, snipper de boter erdoor en verkruimel het met de vingers. Doe dan het water erbij en kneed er met de hand een fraaie bal deeg van. Splits deze in twee gelijke helften.
Rol de ene helft uit tot een cirkel van ca. 20 cm (neem bijv. een ontbijtbord als maat en snij het overtollige langs de bordrand weg). Leg hierop de afgekoelde gebakken appelen. Het mag een hoopje zijn. Strooi er wat suiker over. Houd een paar centimeter van de rand vrij. Maak deze wat nat met water.
Rol van de rest van het deeg een grotere lap en drapeer deze over de appelhoop. Druk voorzichtig met de vingers de randen van de twee plakken deeg dicht. Het moet goed dicht zijn. Druk er met de vingers een fraai profiel in en snij het overtollige deeg weg. Plooi de rand met duim en wijsvinger  ietwat omhoog.

Prik wat gaten in het oppervlak van de taart en zet 'm voor 30-40 minuten in de oven. Neem de taart eruit, laat wat afkoelen en bestrooi 'm met poedersuiker.

24 december 2007
Puik taartje. Het heeft wel wat. Eigenlijk zou je het met een warme vanillevla moeten serveren. Of zoiets.

OPMERKINGEN
1.    Het is de vraag of het vooraf bakken van de stukjes appel wel zin heeft. Nu is de kern van de taart meer moes geworden.
2.    Gebruik bakpapier of een fraaie ovenvaste schotel
3.    Ik heb volkorenbloem gebruikt
4.    De baktijd lijkt kort. De taart is na een half uur nog zo bleek. In het oorspronkelijke recept staat namelijk 20 – 30 minuten op 200o of gasovenstand 6. Maar gasovenstand 6 is over het algemeen 240o. Ik heb de taart na de aangegeven tijd op ca. 220o nog een kwartier of zo doorgebakken.

Plaats een reactie