- 75 gr zachte boter (echt zacht)
- 2 st eieren
- 175 gr griesmeel (durum, semola)
- 75 gr daslookblad, vers, in heel dunne repen gesneden
- 2 ltr groengtenbouillon
- peper & zout naar smaak
- nootmuskaatrasp (optioneel)
-
Breng de bouillon aan de kook in een ruime pan.
-
En ondertussen: Meng de boter met het meel en de eieren met wat zout en peper en eventueel een beetje geraspte nootmuskaat tot een deeg. Meng daar de dunne reepjes daslook door.
-
Vorm een stuk of acht ovale ballen. (Dat kan met de hand, dat kan met twee eetlepels.)
-
Als de bouillon kookt, deze ballen een voor een voorzichtig in de bouillon laten zakken. Ze zakken naar de bodem maar uiteindelijk komen ze vanzelf boven drijven. Als ze erin liggen het vuur laag draaien, zodat het zachtjes kookt.
-
Na twintig minuten is het wel klaar. De ballen eruit nemen en de knoedels serveren.
Sommigen rollen de gare knoedels nog eens door wat geraspte kaas.
4 april 2015
In het kader van ‘doe meer met daslook’ dit Duitse recept gemaakt. We kennen in Nederland eigenlijk geen knoedels. In het ‘deutschsprachiges Raum’ daarentegen wel. Eigenlijk zijn Klöße, Knödel en Nockerl hetzelfde: deegballen. Knoedels. Ze worden uit aardappel, meel en meer gemaakt. Soms rond als een gehaktbal, wij maakten ze ovaler en platter. Grote quenelles.
We aten er gebakken hamlap met champignon-mosterdsaus bij. Ham van Aagje.
ik heb dit recept vanavond geprobeerd en het was heerlijk! Ik had maisgriesmeel gebruikt (polenta). De kinderen ook enthousiast.