Deeg voor hartige taart

Voldoende voor een ruime (spring-)vorm van 28-30 cm.

250 g volkoren bloem; 150 g boter; 50 ml water; wat zout; boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180o C

Doe het bloem in een ruime kom. Snipper de boter in de bloem. Verkruimel de botersnippers met de vingers in de bloem. Doe er wat zout bij en het water en kneed het tenslotte tot een bal.

Let op: dezelfde samenstelling wordt voor quiches gebruikt. En dan is het advies de bal een half uur in de koelkast te leggen. (Zie hieronder.)

250 gr volkorenbloem; 1 theel zout; 60 ml olijfolie; 120 ml koud water; optioneel: 1 theel gedroogde kruiden (tijm, rozemarijn e.d.)

Verwarm de oven voor op 200o C

Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg de olie toe en meng het – met een vork of zo. Voeg water toe en ga door met mengen, tot dit is geabsorbeerd. Dan gaan kneden, tot het een bal wordt.


Bestrooi een werkvlak met bloem. Bestrooi de bal deeg met wat bloem. Bestrooi de deegroller met wat bloem. En rol de bal deeg plat en zo rond mogelijk, zodat ie ruim in de vorm past.
De grap is dat u dit snel en krachtig moet doen, want de roller gaat steeds meer bloem afstaan en dan wordt het weer kleverig.

Vet een springvorm of andere taartvorm die geen anti-aanbaklaag heeft in, bepoeder het met wat bloem en bekleed het met het deeg.
Overbodige overlappende delen wegsnijden.

Zet een kwartier – zonder vulling of anders misschien wat bakbonen of een andere steunvulling op een vel bakpapier in de vorm – in de hete oven.

Leg het geheel een half uur in de koelkast. Daarna moet hij 20-25 minuten blind – dus zonder vulling – worden gebakken.

Let op: Nadat ie uit de koelkast is gehaald en voor ie de oven in gaat, met een vork wat gaatjes in de bodem prikken.


Zo wordt de bodem al wat gebakken. Haal uit de oven en vul met datgene waarvoor u het deeg nodig had.


OPMERKINGEN
Volkorenbloem geniet de voorkeur, maar gewone bloem kan ook

Plaats een reactie