Zelf gojibessen zaaien

Vandaag zaaien we gojibessen. Toen we begin november 2010 in Instanboel waren, lagen de ze bij de diverse noten- en vruchtenhandelaren letterlijk voor het opscheppen.

Voor 32 Turkse lira per kg (ca. € 15). We hebben een fikse zak meegenomen en die o.a. verwerkt in chocolade. In Nederland varieert de prijs van € 5/150 gram, € 5,99/250 gram en € 7,95/500 gram. Oftewel: wat de gek ervoor wil geven. En veelal zijn de gojibessen, hoewel men het tegendeel beweert, niet erg eko. En dat hebben we uit zeer betrouwbare bron. U zult ons moeten geloven.


gojibessen In Nederland heet ze boksdoorn, soms ook rode mispel. Maar het is geen mispel. Latijn: Lycium barbarum.


gojibessen in chocolade

Zeer giftig?

Een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid. De boksdoorn, behorend tot de familie der nachtschaden, staat als zeer giftig te boek en is derhalve in België sinds 1997 als voedingsmiddel verboden. Het gebruik van bessen en bast in voedingsmiddelen is wèl toegelaten. Aldus Nederlandse Wikipedia op 10 maart 2011. De Duitse Wikipedia beweert daarentegen anders. “Vergiftungsfälle sind beim Menschen nicht bekannt. Daher wird Bocksdorn nicht als giftig eingestuft.” Kortom: niet giftig. Maar nachtschaden kennen de stof atropine. Deze komt ook in gojibessen voor, echter in uiterst lage concentraties. Doch de Engelstalige Wikipedia meldt dat gevallen van bloedingen bekend zijn na het drinken van gojibessenthee.


Zelf telen

Gojibessenzaadzakje 303x411.jpgAf en toe bestellen we bij het Canadese AgroHaitai bijzondere zaden. Zo ook dit jaar. En in hun assortiment troffen we o.a. gojibessenzaad aan. Dat hebben we besteld. En dan (nu) ons pas verdiepen in hoe, wanneer zaaien, kan het in Nederland buiten?


Na wat grasduinen op het Internet:

 • bij diverse kewekerijen zijn struiken te koop
 • zaaien is makkelijk
 • stekken ook (kruidachtige stek nemen)
 • redelijk winterhard, tot pakweg -12½0 C, jongere planten zijn vorstgevoeliger, dus het eerste jaar beschut laten overwinteren
 • we hadden ook wat zaad uit de gedroogde vruchten kunnen gebruiken….

 

Zaaien

Zaai in maart, in losse grond, ½ – 1 cm diep in een bakje op ca. 200 C. Het is vergelijkbaar met het zaaien van tomaten.
Kiemduur 7 – 10 dagen.
Als ze vier blaadjes hebben, verspenen en in potjes verder opkweken.

Snoei

Als ze iets van 7½ cm hoog zijn de groeipunt eruit knippen, om een bossige groei te stimuleren.
Later blijft regelmatige snoei helpen voor de bloei en vruchtzetting.

Standplaats

De boksdoorn is niet kieskeurig qua bodem. Armere gronden vindt ie uitstekend. Wel graag zonnig.

Water

Regelmatig water geven, maar niet te nat. Hier en daar staat dat ze graag een vochtige bodem hebben. Andere bronnen zeggen: zanderige droge grond kan gerust, want de plant wortelt erg diep.

Oogst

Gezaaide boksdoornen dragen na twee jaar bessen. Een goede oogst is na een jaar of vier te verwachten. Afhankelijk van de zonnigheid der standplaats. Bij gestekte boksdoornen is dit een goede twee jaar.

Vruchten met handschoenen plukken, omdat bij aanraking met de huid, de bessen oxideren. (En andere bronnen zeggen dat het gerust met de hand kan.)

De bessen zijn, eens geplukt, vijf dagen goed te houden. Invriezen of drogen….!

Reacties

za 12-02-2011 12:23 Tuinsmakelijk (via Twitter):

Twee jaar geleden hebben we zaad van gedroogde gojibessen uit de winkel gezaaid, ontkiemden wel maar de planten gingen later stagneren.

En:

za 12-02-2011 12:30 Tuinsmakelijk (via Twitter):

In elk geval dat de zaden van de gedroogde bessen ook kiemkrachtig zijn. Dit jaar bestelde ik planten bij Proeftuin.

 

2 gedachten over “Zelf gojibessen zaaien”

 1. Nu, maart 2014, zijn de in 2010 gezaaide goji’s 40 cm hoog. De grond waarin ze staan is niet bijzonder rijk.
  Maar de conclusie is: succes!

  Beantwoorden
 2. Ik heb vorig najaar een paar planten goedkoop op de kop getikt. Inderdaad, degene in de droogste grond, felste zon, armste grond doet het erg goed. Zelfs zo goed dat hij bomvol vruchten zit en de nieuwe scheuten als raketten overal omhoog schieten. Zelfs tussen de tegels een paar meter verderop. Super makkelijke struik, kan tegen een stootje. Heeft stevig onder de sneeuw gelegen, staat tegen het huis aan de oost kant. Ik ga ze morgen maar eens plukken, smaken erg lekker.

  Beantwoorden

Plaats een reactie