Duxelles van shiitakes

Een duxelles is eigenlijk een puree van fijngesneden en op smaak gebrachte paddenstoelen. Door het stoven of bakken in de koekenpan van vrijwel alle vocht ontdaan. Ze worden voor allerlei gebruikt: om ravioli te vullen, in sauzen of soepen of gewoon…. op brood.
Wij hebben een semi-duxelles, omdat we de shiitakes (a) grof hebben gesneden en (b) niet helemaal door en door hebben gestoofd.
250 gr paddenstoelen (shiitakes); 3 eetl sjalot of bosui, fijngesneden; 1 teen knoflook, fijngesneden; 1 eetl broodkruim; 2 eetl peterselie, grof gesneden; peper & zout naar smaak en 50 gr roomboter

Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze klein. – Als u gedroogde gebruikt: na het weken goed uitknijpen.

Duxelles.jpg

Smelt de boter op laag vuur in een koekenpan. Smoor de bosui/sjalot en knoflook tot ze wat glazig worden. Doe de paddenstoelen en broodkruim erbij en roerbak tot alle vocht is verdampt. Doe de peterselie erbij en peper en zout en roerbak nog een tijdje. Bepaal zelf hoe grof u het wil hebben.

3 oktober 2009
Onze eigenste eerste shiitakes zijn meteen op deze wijze verwerkt. Gegeten op brood en….. uiteraard zijn eigenste, vers geplukte paddenstoelen het lekkerst.

OPMERKINGEN
Kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard en kan ook worden ingevroren.

Plaats een reactie