Ongelofelijk gemakkelijke cake

Bron: mevrouw T.W. te O.
225 gr bloem, gezeefd; 3 eetl cacao; 1 theel baking soda (dubbelkoolzure soda); 200 gr suiker; ½ theel zout; 5 eetl slaolie; 1 eetl azijn; 1 theel vanille-extract; 250 ml koud water

13 oktober 2009

Ongelofelijk makkelijke cake 1Mevrouw T.W. komt wel eens bij ons eten. Ze had mij dit, in haar fraaie welhaast klassieke hanggeschreven recept al weken geleden gegeven. "Heel erg eenvoudig te maken," zei ze "En Amerikaans. Ik houd van Amerikaanse cakes."
En verdraaid, het is ontzettend makkelijk te maken en nog lekker ook. Het idee van azijn in een cake…. De goede proever merkt een licht zuurtje. Wij aten een plak van deze cake met een klodder slagroom. Ik heb de maatvoering van cups omgezet naar grammen en milliliters en de Fahrenheits in Celsius.

Ongelofelijk makkelijke cake - handgeschreven recept - grootBereiding

Zeef de bloem, met de cacao en de baking soda en het zout, in een vierkant, ingevet cakeblik (20 x 20 x 5 cm). Meng de suiker erdoor. Maak drie geulen in de droge massa. Giet in een geul de olie, giet in de andere de azijn en de laatste de vanille. Giet er koud water over. Roer alles door elkaar met een lepel en wel zo dat er geen droge bloem o.i.d. meer is en het een gladde massa is. Bak het een ½ uur in een op 180o C voorverwarmde oven. (Kan wel wat langer: prik met een lange pen in de cake om te zien of ie van binnen droog is. Dan is het goed.)

OPMERKINGEN
1)   Je kunt natuurlijk ook gewoon beslag maken door alles bij elkaar te doen en goed te mengen.
2)   We gebruiken natuurlijk wel echte vanille (stokje doormidden en uitgeschraapt).
3)   Slaolie is bij ons olijfolie.
4)   Suiker is bij ons ongeraffineerde rietsuiker.
5)   De azijn was witte wijnazijn.

Plaats een reactie