Eenvoudig taartje gevuld met aardperen en champignons. En peterselie. Koud, de volgende dag, nog lekkerder!
- 500 gr aardperen
- 500 gr champignons, schoongemaakt, in kleine stukjes
- 2 st ui
- 3 tenen knoflook, fijngehakt minstens een kwartier voor verhitting
- bos peterselie (platte!), blad gehakt of droge tijm
- 250 gr ricotta (bekertje)
- 4 st ei
- olijfolie
- Peper uit de molen en zout
- hartig taartdeeg of bladerdeeg
- paar handjes vers geraspte smaakvolle belegen kaas (bijv. Remeker)
-
Verhit de oven voor op 220o C.
-
Schil de aardperen, was ze en snijd ze in ½ cm dikke (dunne) plakken.
-
Neem een koekenpan, verhit wat olijfolie en bak de aardpeerplakken. Een minuut of vijf tot tien op matig vuur.
-
Voeg wat later de knoflook toe (als jedie meteen meebakt, wordt de knof te bruin) en de paddenstoelen.
-
Flink omscheppen en even doorbakken. Klaar. Vuur uit.
-
Ondertussen heb je taartvorm ingevet (of bakpapier), met deeg bekleed en tien minuten blind voorgebakken. En dus weer uit de oven gehaald.
-
In een ruime kom meng je de ricotta met de 4 eieren. Gebruik desgewenst een mixer.
-
Als het mengsel van aardperen in de koekenpan wat afgekoeld is, deze overhevelen in de kom. Mengen.
-
En meng de peterselie er door. Flink wat peper erover malen en zout. Proef. (Het mag wel wat 'hoog in de smaak' zijn. Want koud is de taart nog veel lekkerder!)
-
Giet dit over in de taartvorm en bestrooi met de kaas.
-
Bak gedurende een twintigtal minuten. Tot de bovenzijde goudbruin is en de taart stevig voelt.
- Koud ook heel lekker, nee: lekkerder.
- Wij hadden een vierkante bakvorm en alleen voldoende deeg voor de bodem.
8 februari 2013
Dit taartje is ontstaan omdat ik nog een rest bladerdeeg had. Dat was te klein, maar ik heb het dunner uitgerold. Èn ik had zin in de gebakken aardperen met paddenstoelen. Kortom: 1+1=2.
Vanavond hebben we dit recept gemaakt. Ik had alleen geen peterselie, in plaats daarvan een flinke hand gedroogde tijm gebruikt. Als paddestoelen had ik oesterzwammen en shi-take. Ik vond het erg lekker, voor de echtgenoot had er wat meer smaak/zout in gemogen. Morgen gaan we het koude restje opeten, ik ben benieuwd of dat inderdaad lekkerder is 🙂