Urban Cultivator – voor hen zonder tuin

Speciaal voor de stadse mens zonder tuin. Net als een koelkast, maar nu iets warmer, staat onder het aanrecht een kweekkast. Daar teelt de mens zonder tuin een breed scala aan kruiden en kiemgroenten in perfect geconditioneerde toestand.

urban cultivator logo

In een e-mail wees onze Canadese vriend Paul Nyhof

 op de Urban Cultivator, winnaars van de Canadese versie van Dragon’s Den. (Zie onderaan zijn reactie op dit stuk en de verse groentenprijzen in Winnipeg.) 

Urban Cultivator - Philips Design Probes 1
Onderin zwemmen vissen; het geheel is een gesloten systeem.
Vorig decennium kende Philips het project Design Probes, “a dedicated ‘far-future’ research initiative”. Een experimenteel lab dat zijn tijd ver vooruit moest zijn. En dat ook was. Of het gebied van voedsel, kwamen o.a. voort The Biosphere Home Farm en de Food Printer. Lees er hier iets meer over. Philips heeft er nauwelijks nog iets over op zijn site.

Urban Cultivator - Philips Design Probes Food Printer
Urban Cultivator - TNO 3D Food Printer

Maar de tijd gaat sneller dan Philips misschien dacht. Want na de ideeën uit het Philips laboratorium, introduceerde TNO oktober 2012 haar 3D Food Printer. Horloges met tv waren er al. Maar nu Apple na zijn iPod, iPad en iPhone vermoedelijk binnen afzienbare tijd een horloge-achtig apparaat op de markt brengt, past de Urban Cultivator helemaal in het SF-beeld van de jaren zestig van de vorige eeuw, toen de tekenfilmserie The Jetsons werd uitgezonden. 

Urban Cultivator - jetsons
De familie Jetson zit aan tafel. Moeder Jane haalt het eten uit de muur. De Food Printer zou hier fraai bij passen. En in plaats van The Biosphere Home Farm past de Urban Cultivator mooi onder de tafel.

In uw eigen keuken kweekt u zelf uw kruiden en kiemgroenten. Bonen, aardappels en kolen zal niet lukken. Maar verder….. Het apparaat zorgt voor luchtverversing  en geeft de planten water met de nodige voeding. Er zit een waterreservoir in. Enfin, het lijkt net industriële teelt op steenwol in waterbedden.

Urban Cultivator - home - heldere uitvoering.jpg

Urban Cultivator - home - donkere uitvoering.jpg

Urban Cultivator - commercial.jpg

Omdat er ook de juiste verlichting in zit, kunt u de kast bestellen in een uitvoering die u zelf wenst. Losstaand of inbouw, helder of donker glas – en als losstaand: verschillende houten dekbladen, die tevens als snijplank voor de kruiden kan dienen.
En, zoals u ziet, er is ook een uitvoering voor commercieel gebruik. In winkels of in grootkeukens.

Food Miles en energieverbruik

Urban Cultivator - groeiend groen.jpgDe makers van de Urban Cultivator voeren als argument aan dat het vervoeren van voedsel 20% van het energieverbruik in Noord-Amerika (VS en Canada) uitmaakt. Food Miles, heten dat. Dus als u het lokaal verbouwt spaart dat transporten. Tja. Hoeveel verbruikt de Urban Cultivator? Wat is de milieubelasting van de productie van het apparaat? Het transport van de speciale vloeibare mest die wordt aanbevolen. Enfin, we denken dat het reduceren van food miles een niet helemaal terecht argument is.
Opmerkelijk is dat nergens op de website iets te vinden is over het energieverbruik. En in het technisch blad van de keukenuitvoering (Home Tech Sheet) staat er ook niets over.
Lampen, verwarming, water rondpompen: voor niets gaat de zon op. Op deze website stelt de auteur dat het energieverbruik $75 per jaar kost – maar vermeld niet wat het lokale tarief is. Hij vergelijkt het verbruik met dat van een water cooler.

En dat de cost of ownership totaal pakweg $275 per jaar is (dus verbruik en materialen, zoals vervanging lampen, water, mest e.d.)

Prijs: In Noord-Amerika vanaf $2.200. Dat is thans € 1.666. Hiervoor koopt u al een redelijk ruime tuinkas. Maar de Urban Cultivator is voor de stadse mens en die heeft geen tuin. In Nederland levert Urban Cultivator Europa het apparaat. De prijzen zijn € 2.295 excl. BTW ( = € 2.777 incl BTW -voor de Residential, de thuis-variant) tot  € 6.495 excl. BTW voor de Urban Cultivator Commercial. 

Uitvoerige website

Dit is de standaard website van Urban Cultivator. En hier vindt u talloze filmpjes die van alles en nog wat demonstreren: van de keuze voor de grond tot het vervangen van de lampen.
Het bedrijf achter de Urban Cultivator is BC Northern Lights. En verdraaid: u ziet op de video’s aldaar dezelfde gezichten.

3 gedachten over “Urban Cultivator – voor hen zonder tuin”

  1. I agree a greenhouse is a better approach, but to get fresh greens in Canada, during the winter, is an amazing benefit. Between lettuce (arugula and spinach, etc.) I spend $10- 20 a week. More in the winter (10 basil leafs for $3, a small handful of chives also $3). It also might be a good way to start summer planting of vegetables. Anyway the biggest challenge is getting it delivered to Winnipeg (another $500, so I am waiting for someone I know to be driving out to Vancouver!)

    Beantwoorden
  2. Ik zag je berichtje over de Urban Cultivator. Heb je deze meer eenvoudige maar voordelige versie al gezien die ik verkoop? Ik gebruik hem nu ongeveer een half jaar. Gaat perfect! Groetjes, Petra

    Beantwoorden

Plaats een reactie