Empenada met chorizo en feta
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
30 min
Totaal
1 d 6 uur 40 min
Er zijn heel wat varianten in kookboeken en op het Internet te vinden.
Gang:
Hapje
Keuken:
Mediterraan
Voor: 10 Personen
Ingredienten
- 10 plakjes bladerdeeg of een groot vel, gesneden;
- 110 gr gedroogde chorizo in kleine blokjes van ca 5 x 5 mm gesneden
- 110 gr feta idem
- 20 zwarte olijven in ringetjes gesneden
- 1 dikke prei
- 2 eierdooiers
Bereiding
-
Snijdt de kont en het overwegende groen van de prei. Was de prei, spoel goed uit want er kan nog zand tussen de buitenste lagen zitten. Snijd 'm in de lengte door en nog eens door. Kwarten, dus. En snijd daar dunne ringetjes van.
-
Verhit een koekenpan op matig vuur. Doe daarin de chorizoblokjes. In principe bevatten deze voldoende vet. Bak ze even aan.
-
Als de chorizo voldoende vet heeft afgestaan de prei en olijven erbij doen. Herhaaldelijk omscheppen en zo goed als gaar smoren.
-
Vuur uit, schep de fetablokjes erdoor.
-
Doe een fikse eetlepel, misschien twee, op het midden van een lap bladerdeeg. Vouw de overstaande punten naar elkaar, zodat er een driehoek-met-inhoud ontstaat.
-
Druk de randen dicht met een vork. Snijd het overtollige deeg weg.
-
Maak zo een stuk of tien empanadas.
-
Roer de eigelen in een bakje. Kwast wat eigeel over elke empanada.
-
Dit kunt u 's middags al hebben gedaan. Op het moment suprème verwarmt u de oven voor op 200 graden C. Bak de empanada's vervolgens ongeveer 20 minuten. Klaar en serveer!
Opmerkingen
Er zijn varianten met schapenkaas (queso manchego), wat paprika, witte ui in plaats van prei, oregano, kortom: allemaal lekker
31 december 2018
Met een aantal heel aardige mensen Oudjaarsavond gevierd. Na middernacht nog een stuk schapenvlees van de rug, met stuk stokbrood en wat saus met huacatay (Peruvian black mint). Tussendoor deze empenada’s. Erg lekker