Bart schildert geen varkens

Hoewel er op het schilderij nog geen blad aan de boom zit, wensen wij u allen een groen, gezond en voorspoedig 2019!


Volgens de Chinese dierenriem is 2019 het jaar van het varken. Dat zegt iets over de mensen die in dit jaar – of de varkensjaren ervoor (telkens twaalf jaren terug: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007) – worden en zijn geboren. Ze zijn ijverig, gul en empathisch. Ze zijn energiek en aanpakkers. Denken de Chinezen.


Bart heeft geen schilderij met varkens. Maar misschien komt dat nog.

Bart McLeod heeft, zoals zijn achternaam doet vermoeden, Schotse voorouders. Hij is schilder-beeldhouwer en woont en werkt in gemeente Renkum. In Doorwerth is zijn atelier.
De gemeente Renkum, waartoe de dorpen Doorwerth, Wolfheze, Renkum, Heelsum en Oosterbeek behoren, was een kunstenaarsgemeente van formaat en is dat nog steeds in zekere mate.
De Oosterbeekse School – ook wel het Nederlandse Barbizon – is de naam voor de kunstenaarskolonie die rond 1830 begon. Ze telde onder andere de schilders Bilders (de initiatiefnemer), Gabriel, Mauve en de drie broers Maris. Maar in 1870 was het afgelopen, de meeste schilders waren al naar Den Haag getrokken. En dat werd later de Haagse School genoemd.


Bart heeft in Den Haag de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst gevolgd en verbleef ook nog even in Schotland, in 1991 aan de Glasgow School of Art.
Hij maakt verrekt mooie schilderijen, vinden wij. Kijk eens hier.

 

Plaats een reactie