Fijne linzensalade

bron: Familierecepten van Felix Wilbrink, die het weer uit Peulvruchten van Jenny Chandler heeft

200 gr Puy linzen; 1 laurierblad; 700 gr knolselderij, geschild en julienne gesneden – in dunne reepjes (bijv. met mandoline); ½ citroen, alleen sap; 2 eetl peterselie, fijngehakt; 2 eetl kappertjes; 5 eetl mayonaise; 2 eetl Dijon-mosterd; 2 eetl crème fraîche; peper & zout

We zijn enthousiast over het boek Familierecepten van Felix Wilbrink. Omdat het zo pretentieloos is en er mooie, ook wat oudere recepten in staan die voor iedereen makkelijk te maken zijn. Dus toen we het doornamen (lees hier de recensie) wisten we het al. Dat gaan we gebruiken voor onze familiedag.

fijne linzensalade - breed

Bereiding

Kook de linzen gaar in voldoende water met wat zout en het laurierblad. Dat duurt pakweg 20 minuten. Afgieten en uit laten lekken (en afkoelen).
Na het maken van de reepjes knolselderij deze besprenkelen met het citroensap. Dat is niet alleen lekker, het voorkomt bruin worden.
Van de mayonaise, crème fraîche, mosterd en peper maakt u een lobbige dressing.
Meng linzen, knolselderij, peterselie en dressing. Breng op smaak met peper en zout.

Dit is een uitstekende salade. We maakten voorts de eiersalade, de selderijsalade (ja, we hadden meer knolselderij) en de zuurkoolsalade.

19 december 2015
Vandaag is onze familiedag. Tussen Sinterklaas en Kerst. Met vijf kinderen en hun partners is het schier onmogelijk om ze op een feestdag allen bijeen te krijgen. Dus organiseren we een à twee maal per jaar iets tussendoor.
Gisteren heb ik met Sopheak (met k, die niet wordt uitgesproken omdat ze in Cambodja nooit de laatste letters van een woord uitspreken), diverse salades gemaakt die in het seizoen passen.
Dat is nu niet zo moeilijk. Met deze warme decembermaand tiert bijvoorbeeld de peterselie nog weelderig in de moestuin.

 

 

 

Plaats een reactie