Gateau au chocolat

Death by chocolate
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
2 uur
 

Gateau au chocolat. De lekkerste chocoladetaart die er is. Een beetje klef nog van binnen…… hmmmmm. Met hele pure chocolade.

Gang: Dessert, taart
Keuken: Internationaal
Auteur: Remco Turel
Ingredienten
 • 400 gr zeer pure chocola (minstens 80%)
 • 250 gr roomboter (of 220 gr neutrale olie/arachideolie)
 • 200-250 gr bloem
 • 300 gr fijne suiker of basterdsuiker (wij gebruiken panela/oersuiker)
 • 8 st eieren zorgvuldig gesplitst
 • 2 zakjes bakpoeder (= 2 x 16 gram)
 • snuf zout
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 180o C. Bakblik of taartvorm dik met boter invetten en met bloem bestuiven of bekleden met bakpapier.

 2. Au bain marie de boter en de chocolade smelten (niet warmer dan ca. 60 á 65 graden – gebruik een kookthermometer) en het bakpoeder bijvoegen.

 3. Geleidelijk door een zeef bloem toevoegen en mixen. (Bloem en poeder kan ook gewoon tegelijk aan de gesmolten choc worden toegevoegd.)

 4. Eigelen met de suiker in een mengkom goed mixen.

 5. In een vetvrije mengkom (evt. met citroen ontvetten – better safe than sorry) de eiwitten met een snuf zout stijf slaan.

 6. Eigeelmengsel bij het chocolademengsel voegen en doorroeren. (Dat wordt heel stevig.) Voorzichtig het stijve eiwit door het mengsel vouwen. Andersom kan ook.

 7. Overdoen in bakblik, ca 25 minuten in de oven en af laten koelen alvorens te storten. (Prik met een mes of pen in de taart om te zien of deze van binnen ook gaar is: natte chocolade terug? Niet gaar! Nog even bakken.)

Opmerkingen

Zie ook onderaan bij 15 november 2015

Per 1 januari 2022 is ClearChox gestopt als consumenten webshop; ze is alleen nog  groothandel. Er zijn honderden winkels in de Benelux die goede chocola verkopen, onder andere die van Simon Lévelt. Goede webshops staan op de voorpagina van ClearChox.


20 maart 2007
Derde dinsdag van de maand. SlowFood Rijnzoet (Arnhem-Wageningen) komt bijeen. Deze taart heeft diepe indruk gemaakt. Er leek toen even iets niet helemaal te lukken en, ik meen, dat het beslag met de Magimix is gemaakt. (Waarschijnlijk werd de chocolade weer te stijf.) Maar uiteindelijk gelukt.

1 december 2007
Ik heb het recept opgevraagd bij Remco Turel. Want Kooktroep! gaat deze goddelijke taart nog eens maken. Het moet voldoende zijn voor 12 personen, denk ik.
Remco vertelt dat hij het recept zelf heeft samengesteld op grond van diverse recepten van Franse chefs. Hij heeft datgene genomen dat bij iedereen voorkwam, zei hij. En deze grootste gemene deler is zijn eigen recept geworden. Uitstekend Remco!

24 juni 2010
Dit is de lekkerste taart ooit! Ik heb de afgelopen jaren deze taart regelmatig gemaakt. Vandaag hebben we hoog bezoek – ik noem geen namen – èn in de winkel van ClearChox liggen zakken met couvertures, kookchocolade van El Rey, de koning onder de chocolades: 73,5%, eko, meer dan fair trade, uit Venezuela. Dus 1+1 = taart.
We hebben het recept nog eens onder de loep genomen en verrijkt met stap-voor-stap foto’s.

3 september 2015
Tegenwoordig werken we met de nog mooiere chocolade couvertures van Kuná. Die zijn werkelijk top en door culinaire kenners hoog gewaardeerd.

15 november 2015
Gemaakt met een blok 100% rauwe chocolade, via Lourdes gekregen van Gisella (Rancho Grande, nabij Vinces in Ecuador). En met neutrale olie (arachide) in plaats van roomboter: 220 gram olie.
Iets korter gebakken dan aangegeven, ik meen 22 minuten.
Ontzettend goed geslaagd!

17 augustus 2016
Remco Turel is tijdens zijn vakantie in Zuid-Frankrijk overleden. Hij is daar ook gecremeerd; zijn as is naar Nederland gebracht. Remco leeft voort in onze herinnering en ook door zijn taart: Ik zag het recept, met onze tekst, ook bij AH Kookschrift staan: hier en hier.

27 februari 2022
Ik had het onze kleinzoon Gian beloofd. “Jij wordt X, dan krijg jij van opa een echte mannen chocoladetaart.” (Waar overigens de vrouwen ook heel gek op zijn, maar de crux is voor mij dat hij proeft wat chocolade is en niet de meuk in de supermarkt.)

Plaats een reactie

Waardering