Koffiedik kijken

door Jan Willem Henssen

Begin december 2010 zag ik in Arnhem een opmerkelijk product. Een schaal met schotel gemaakt van geperst koffiedik. Geen vage koffiedik kijkerij, maar tastbare realiteit. Een ontwerp van Matthijs Vogels, industrieel vormgever en eigenaar van Studio Sprout in Rotterdam.

Noot: Dank zij Jan Willem Henssen (zie onderaan) is dit schaaltje in onze webwinkel  opgenomen.

bakje met deksel ernaast 400x294

Als afstudeerproject ontwierp Matthijs schalen van natuurlijk voedselafval, waaronder koffiedik, die hij onder het label Waste Ware produceert en verkoopt.

Zonder bindmiddelen

Het materiaal, restmateriaal van een koffiebranderij, wordt met een 20-tons pers in vorm geperst en komt er na een korte afkoelperiode als een harde schaal weer uit. En dit alles zonder gebruik van additieve bindmiddelen!
 

Koffiedik kijken - persQua uiterlijk en vormgeving doet het me denken aan bakelieten producten uit de dertiger jaren. Met dien verstande dat deze koffieproducten vochtgevoelig zijn – dus nooit in de afwasmachine dus! – en aan het einde van hun levensfase een mooie bemesting voor de planten worden.

Volgens Matthijs gaan de schalen, onder normale omstandigheden, een aantal jaren mee.

Er zit een luchtje aan

Een aardige bijkomstigheid is dat de producten ook naar koffie ruiken. Koffie en chocola is een beproefde combinatie en wat ligt er meer voor de hand om uw heerlijke FairTrade chocola in zo'n geurend schaaltje te bewaren. Goed voor het milieu, goed voor uw chocola.

De verpakking is, uiteraard, van recycled karton en voorzien van een sticker waarop het traject van koffiebranderij tot product en uiteindelijk tot meststof afgebeeld staat. (Lees: koffieprut als mest)

Koffiedik kijken - cyclusEen goed product van Studio Sprout en helemaal passend in het Cradle to Cradle-gedachtegoed. 

Jan Willem Henssen is architect, maar misschien nog meer designliefhebber. Of toch weer andersom? Of beide evenveel. Hij schrijft bevlogen columns onder de titel DESIGNkeus en voor StyleCowboys.

 

 

 

1 gedachte over “Koffiedik kijken”

  1. Zonder bindmiddelen, staat er. We hebben ze niet lang in onze webwinkel gehad. Al snel brokkelden de schaaltjes af; je reinste decompositie. Matthijs Vogels beloofde onze voorraad te vervangen door nieuwe, betere. Maar na herhaald aandringen hebben we ons verlies genomen. Het was een leuk idee.

    Beantwoorden

Plaats een reactie