|
Gekonfijte eendenbout is chique, lekker en ontzettend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt is tijd en een grote braadpan. En misschien ook een kookthermometer. De eendenbouten zijn over het algemeen van tamme eend. Kleinere eendenbouten zijn 'canettes', vrouwelijk, dus lekkerderm zeggen sommigen. Als je de eendenbouten in een pot wil bewaren, neem dan de canettes. Dat past beter. Onthoud bij het koken: het vet mag net licht in beroering zijn – met de kookthermometer is dit tegen de 850C.
Snelle manier:
Langzame manier:
Het konfijten |
Op 31-12-2011 maakten we er veertien, in een Dutch oven, op een petroleumstel. Dat werkt super.
|
|
|
|
|
|
|
|
Rond de zuurkool en met de fles crément d'Alsace in het midden is het chourcroute royal.
|
26 januari 2008
Ik heb dit vaak gemaakt. Ooit de eerste keer gegeten bij Jos en Charles. Nu eten Annelies en Peter bij ons. De vorige keer had ik preisoep met yoghurt gemaakt en dat viel niet bij Annelies in de smaak. (Hoe smaken kunnen verschillen: andere vrienden hebben het er nog steeds over hoe lekker die soep was.) Nu ben ik op de veilige toer: het hoofdgerecht bestaat uit deze eendenbouten, geroosterde wortelgroenten en aardappelgratin. Een feestelijk geheel.
31 december 2011
Na wat heen en weer te hebben gebrainstormd waren we er uit. Nadat ik, net als vorig jaar voorstelde om om twaalf uur zuurkool met een stuk worst te eten, zei Geert (v): choucroute royal en Angélique een uur of wat later – toen ik haar aan de telefoon had en antwoordde op haar vraag: Wat eten jullie? -: "Lekker met gekonfijte eendenbout." Gekonfijte eendenbout heb ik heel vaak gemaakt en de laatste jaren niet meer (misschien was 26 januari 2008 wel voor het laatst). Dus waarom nu niet?
Om de gevolgen van vette bekken bij het zoenen om twintig seconden na twaalven te voorkomen, hadden we ons om elf uur 's avonds reeds rond de tafel geschaard.
2) Ik zet de pan meestal 's morgens op en vis 's avonds de eendenbouten eruit. Ze zijn dan mooi gaar, vallen net niet uit elkaar. (En soms net wel.)