Gezouten chocolade en pecannotentaart

Deeg: 175 gr boter; 75 gr suiker (rietsuiker); 2 eigelen; 250 gr bloem; 20 gr cacaopoeder; 35 ml water

Vulling: 200 gr pure Madagaskar chocolade(Akesson's 75% Criollo Cocoa), in stukjes; 200 ml double cream of slagroom; 200 gr lichte basterdsuiker; 10 gr grof zeezout

Top: 100 gr suiker (rietsuiker); 1 theel grof zeezout; 100 gr pecannoten (gehalveerde)

Gezouten chocolade en pecannoten taart.pngMaak zoet taartdeeg met wat cacao of volg het hier aangegeven recept. Maak het deeg door de boter en de suiker licht en romig te mixen. Voeg de eigelen toe en 35 ml water. Mix goed, zodat het een glad geheel is geworden. Voeg beetje bij beetje de bloem toe tot er een fraai deeg is gevormd. Leg het in folie en druk het alvast wat plat. Leg een uur in de koelkast.
Rol het op een bebloemd oppervlak uit en vul een taartvorm van 24 cm doorsnee en 2½ cm diep – een quiche of vlaaivorm dus.

Verwarm de oven voor op 180o C.
Bak de taartvorm gedurende 20 minuten blind voor door binnenin een stuk bakpapier te leggen en daarover bakbonen. Haal de bonen en bakpapier eruit en bak nog eens 5 – 8 minuten, tot de bodem fraai droog is.

Maak de vulling. Meng alle ingrediënten in een kom en verwarm dat au bain Marie. Meng goed en giet het over het inmiddels afgekoelde taartdeeg. Zet gedurende 2 uur in de koelkast.

En nu de top: verwarm een pan en smelt daar de suiker in tot het een mooie goudgele karamel is geworden. Doe het zout erbij en meng goed. Doe de pecannoten erbij en mix goed. Giet snel over een stuk bakpapier. Spreid met een spatel. Als het afgekoeld is in stukjes breken en over de taart (de ganache) verdelen.

Snijd de taart met een heet, nat mes.

OPMERKINGEN
1)   In het oorspronkelijke recept is er sprake van Maldon sea salt. Dit is een Brits grof zeezout. (Zie hier.) We hebben dit recept vervangen door grof zeezout.
2)   Muscovado suiker is vervangen door lichte basterdsuiker. Omdat aan basterdsuiker ook melasse wordt toegevoegd.

Plaats een reactie