Gratin van pastinaak en champignons

uit: Groentekookboek
1 kg pastinaak, geschild en in blokjes van 1 cm; 125 gr. boter; 250 gr. champignons, in plakjes; 1½ dl slagroom of crème fraîche; zout; peper; 2 eetl. broodkruim; 2 eetl. geraspte Parmezaanse kaas,

Kook de blokjes pastinaak bijna gaar (minder dan 10 minuten). Laat ze uitlekken en doe ze met de helft van de boter weer in de pan terug om gaar te smoren op laag vuur. Schud ze in de pan of roer – om aanbakken te voorkomen. Fruit de champignonplakjes in de andere helft van de boter. Eerst laag vuur, dan hoger om het vocht te laten verdampen. Doe de room of crème fraîche erbij. Roeren. Doe de pastinaken in de overschaal. Roer het champignon-roommengsel er doorheen. Meng broodkruim met de Parmezaanse kaas. Strooi dit erover en evt. nog een beetje gesmolten boter. Zet de schaal in de oven onder de gril voor een mooie bruine korst. (Niet te snel laten gaan, het moet borrelen en goudbruin worden.)

29 januari 2006
De kinderen waren er niet. Een mooie gelegenheid om dit gerecht eens te proberen. Enerzijds blijft het met pastinaken zoeken naar de lekkere gerechten, anderzijds is het perfecte winterkost.

OPMERKINGEN
1.    Marijke blijft de smaak van pastinaken weeïg vinden. Ik vind dit gerecht redelijk smakelijk. Wat te doen aan ze soms te zoetige, laffe smaak? Tijm erdoor? Sambal? Richting zoetzuur? Meer peper?
2.    Hoewel het (dus) niet alom wordt bejubeld, vind ik het een dermate aardig gerecht dat ik het toch in dit kookboek opneem.
3.    Ik heb crème freche gebruikt in plaats van room. Ik ben de broodkruim vergeten.

1 gedachte over “Gratin van pastinaak en champignons”

Plaats een reactie