Griestaart – Schmullstaart (LU)

Bron: E Maufel Lëtzebuerg (Lekkerbek/Gourmand Luxemburg)

200 gr bloem; 185 gr roomboter; 100 gr suiker; 1 ei; 8 gr bakpoeder

500 ml volle melk; 60 gr griesmeel; 100 gr suiker; 60 gr boter; 5 eigeel; 5 eiwit; zout; citroensap

Van de eerste serie ingrediënten maakt u een mooie bal deeg en die legt u een uurtje in de koelkast. Dan een taartvorm/springvorm (ca. 24 cm diameter) invetten met boter en bestuiven met bloem.
Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm.


Terwijl het deeg in de koelkast ligt, maakt u de griesmassa. Dat betekent: melk aan de kook brengen en beetje bij beetje de griesmeel er in roeren. En blijf nog een minuut of vijf roeren, tot het een mooie griesmeelmassa is. Dan laten afkoelen. U kunt de boter er nu al door roeren. Dat helpt bij het afkoelen.


Voordat het de oven in gaat

De eieren scheiden, dus de eiwitten en de eigelen apart. Als de griesmassa niet echt heet meer is, de eigelen erdoor roeren.

Verwarm de oven voor op 175o C


Uit de oven – het gaat nog iets inzakken

De eiwitten slaat u met een garde (or mixer) in een aparte kom stijf. Dan er een snuf zout door, de suiker en tenslotte een beetje citroensap erdoor “slaan”.

Spatel de griesmassa door het eiwit. Het geheel wordt redelijk vloeibaar. Giet dit in de taartvorm en bak het gedurende tja, een half uur, veertig minuten? Het moet in elk geval lekker goudbruin zijn.

Uit de oven wat laten afkoelen. En serveer.


In het midden nog wat nat, maar reuze lekker!

21 februari 2018
Dit is het sluitstuk van het Luxemburgse maal. Pieternel, Michiel, Jan en Irene aten mee. Het is een ontzettend lekkere taart. En vooral niet zwaar. Luchtig, niet tè zoet. Ik meen dat iedereen een tweede stuk heeft genomen.

Het voorgerecht was Porettenzopp (preisoep) en hoofdgerecht Tierteg (zuurkoolkoeken) met een worstje.


OPMERKINGEN
1. De inhoud van de taart komt door het opgeklopte eiwit flink omhoog.
2. De instructie uit het kookboek was ‘goudgeel bakken’. Wij hebben het een half uur in een professionele oven op de aangegeven temperatuur gebakken. In het midden was het nog wat zacht/week. Misschien tien minuten langer?

2 gedachten over “Griestaart – Schmullstaart (LU)”

  1. Dìt is leuk ! Ik heb als twintiger 5 jaar in Luxemburg gewoond en heb ooit eens deze taart gegeten bij een boeren familie in Hoscheid. Dat is ondertussen al dertig jaar geleden… Ik ga hem zèker maken !

    Beantwoorden

Plaats een reactie