Met munt ingemaakte aubergines

bron: Het Aubergine Kookboek
1 kg aubergines; zout; 600 ml witte wijnazijn; 6-8 tenen knoflook, in dunne plakjes; 1 handvol verse muntblaadjes; 1 eetl peperkorrels (gemengd, zwart, wit, roze, enz.); 2 grote groene chilipepers, ontzaad en in dunne reepjes; goede olijfolie

Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in forse brokken van 2 à 3 cm. Doe ze in een vergiet en strooi er zout over. Hussel, d.w.z. zorg ervoor dat het zout rondom zit. Laat een nacht staan; het vocht trekt er uit.
Spoel goed en laat uitlekken. Schud droog. De stukken aubergine zijn nu bruin en frommelig.

Met munt ingemaakte aubergines 2.jpg

Breng de azijn aan de kook in een ruime pan en kook er de auberginestukken tezamen met de knoflook in. Kook gedurende 5 minuten en roer af en toe, want de brokken aubergine hebben de neiging te gaan drijven en ze moeten allemaal wel gekookt zijn.
Uit de pan nemen, uit laten lekken en af laten koelen. Het azijn is nu purper van kleur; de stukken aubergine zijn helderder en meer licht paars.

Kook in water weckpotten uit – of grote jam- c.q. augurkenpotten met hun deksels. Vis een pot uit de pan. 
Vul de pot afwisselend met een laag auberginebrokken, wat munt, bestrooi met wat peperkorrels en wat reepjes groene peper. Stapel en druk het wel wat in elkaar. Als de pot vol is, de olijfolie erover gieten tot de pot nagenoeg vol is. Vis het deksel uit het kokende water en sluit de pot.
De volgende dag vult u de olie bij tot de rand van de pot. (Aubergine neemt olie op, dus bijvullen in meer of mindere mate is nodig.)

Zet de pot minstens een week weg voor u de inhoud gaat gebruiken.

17 mei 2011

Met munt ingemaakte aubergines 1.jpgIk durf het haast niet te vertellen. Maar we stonden met Chocoweb èn deVereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken op Terra MadreNederland, 14 en 15 mei. De zondag, bij het opruimen van het terrein, net voordat mrs. M en ik zouden vertrekken, beldeJanneke Donders, een van de organisatoren.
"Ben je nog op het terrein?" 
"Ja."
"Kan je naar de Vlinderweide komen?"
"Naar wat?"
"Dat is achter het kooktheater. Daar staan wat dozen groenten. Daar moet ik van af."
"Hoezo?"
"Het is overgebleven en het ik weet niet wat ik ermee moet. Iemand zei: vraag iemand die varkens heeft en toen dacht ik aan jou."
Die Janneke. We hebben de groenten wat gedeeld met Simon en Jaklien, die er ook namens de vereniging waren en varkens hebben. De rest dankbaar ingeladen. Het was een assortiment topkwaliteit groenten: wortels, een kist rettich, dozen glanzende paarse aubergines, een doos tomaten, dozen komkommers…. Niet eko, maar wel piekfijn allemaal.

"Je gaat toch niet al die mooie groenten aan de varkens geven," bromde mrs. M toen we bijna thuis waren. Ze kent me. Ze ziet me er voor aan. 
"Waarom niet?" lachte ik. "Dan hebben de dieren ook een feestje."
Ik ken mrs. M natuurlijk door en door, dus dat de varkens alles zouden krijgen was een illusie. Doch, het compromis hadden we snel gevonden. Wat wortels apart voor Jolien, een paar handen tomaten in de schaal en wat aubergines wegleggen.
Mrs. M tevreden en de varkens hebben minstens 90% verorberd. Die ook tevreden. En Janneke tevreden, niet te vergeten.

Ik heb 2 kg aubergines ingemaakt, dus de dubbele hoeveelheid van het hierboven beschreven recept.

(Volgens mij heb ik Het Aubergine Kookboek al jaren en is dit de eerste keer dat ik het heb geraadpleegd.)

28 augustus 2013
Meer dan twee jaar staan de potten in de kelder. Donker en redelijk koel. Vorige week hebben we de eerste open gemaakt. Het smaakte uitmuntend [….]. Geweldig.

OPMERKINGEN
1.   Oeps. Ik zie nu pas dat ik de knoflooktenen heel heb gelaten. Dat komt door de foto in het kookboek. Daar zie je in een weckpot hele tenen knoflook. Dus onze knoffen zijn met de stukken aubergine in de olie gegaan.
2.   In plaats van de groene peperreepjes gebruikten wij gedroogde ringetjes rode peper.

Plaats een reactie