Bron: BBC Food, Denis Cotter
ca. 1 kg spinazie; 3 middelgrote rode uien, gesnipperd; 500 gr kikkererwten (gekookt gewicht); 3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt; 2 groene pepers, in de lengte gehalveerd en dun gesneden (dus niet zaad wegdoen); 1,5 eetl korianderpoeder; 1,5 eetl komijnzaad; 1 aubergine van ca. 400 gr, in ca 2×2 cm blokjes gesneden; 400 gr tomaten uit blik, in blokjes; 2 x scheut olijfolie; zout naar smaak
Was de spinazie. Breng een ruime pan met water aan de kook. Vul een ruime kom met koud water.
Kook de spinazie kort (niet meer dan 2 minuten). Schep het met een schuimspaan snel over in de bak met koud water. Snel terugkoelen, heet dat. Knijp de spinazie goed uit en hak fijn – of nog fijner: met een keukenmachien.
Neem een ruime stevige pan (kasserol), verwarm een scheut olie en voeg de ui, kikkererwten, knoflook, groene peper en kruiden toe. Roerbak een aantal minuten op middelhoog vuur.Voeg dan de aubergine toe en nog een scheut olijfolie. Smoor gedurende pakweg tien minuten, tot de aubergineblokjes gekleurd raken. Roer c.q. schep regelmatig om.
Doe dan de tomaten erbij (ook het vocht), een snuf zout, schep alles goed om en laat minstens een kwartier met het deksel op de pan zachtjes stoven.
Als de aubergineblokjes zacht zijn, de spinaziepuree er door scheppen en dan opdienen.
Wij serveerden het met gele rijst (rijst gekookt in water met een lepeltje kurkuma).
8 mei 2014
Het oogt misschien wat sombertjes maar het is een smakelijk vegetarisch gerecht. Jan vond het niet bijster smakelijk: Hij houdt niet van aubergine en een kruid zat hem dwars – we denken de koriander. Pech Jan, het was geen opzet. Volgende keer beter. Gelukkig vonden de anderen het zeer smakelijk. (Of zeiden ze dat om Jan te plagen?)
Opmerkingen
Wij weken gedroogde kikkererwten een nacht tevoren in koud water en koken ze dan in een uurtje of minder, gaar. Omdat 500 gram droge erwten veel meer aan gewicht gekookte erwten oplevert, hebben we altijd kikkererwten over – voor iets voor de volgende dag.