Geroerbakte varkenslever met spinazie en paddestoelen

Bron:  The Thousand Recipe Chinese Cookbook

500 gr varkenslever, in grote blokken en dan dunne plakken gesneden; 500 gr spinazie, dikke stelen eraf, gewassen en grof gesneden; 3 lente-ui, in stukken van 1-2 cm; 1 dikke teen knoflook, fijngehakt; 4 fikse paddestoelen (gedroogd en geweekt of grote shiitakes), in reepjes;  2 plakjes gember, fijngehakt; 1 eetl maïzena; 2 eetl donkere sojasaus; 2 eetl droge sherry; 2 eet water; 1 fikse theel suiker; goede scheut (arachide-)olie

Geroerbakte varkenslever met spinazie 3Meng de sherry, water, sojasaus, suiker en maïzena in een kommetje tot een papje.
Neem een wok of een stevige gietijzeren pan (kasserol). Verhit op middelhoog vuur de olie en doe de lenteui, knoflook en gember er in. Roerbak een paar minuten. Doe de lever erbij en roerbak tot het begint te bruinen – misschien moet u hier het vuur wat hoger draaien.
Doe de paddestoelen erbij  en roerbak weer een minuut of twee, drie. En dan de spinazie. Nu wat voorzichtiger roerbakken. Vervolgens het papje erdoor en roerbak tot het begint te verdikken.
Serveer direct.

11 mei 2014
Gisteren waren hier een man of vijfentwintig van Slow Food, op uitnodiging van Atelier De Beleving. Een barbecoa. Een half schaap in een kuil in de grond laten garen. Uren later weer opgraven en opeten. (Een verhaal met foto’s op deze website volgt.) Na zo’n eetfestijn blijft er altijd wel wat over. In dit geval bleef de varkenslever bij ons achter. Varkenslever? Ja, want het schaap was al weken terug geslacht is in de tussentijd netjes afgehangen. Alleen is orgaanvlees niet zo lang bewaarbaar, dus had de slager een en ander van een varken aan de mensen van De Beleving meegegeven. Martin Woestenburg, van Daarom Eten We Schaap, had uit zijn diepvriezer schapenlever meegenomen. Die ligt ook in onze koelkast. Daar moeten we morgen iets mee doen.
Voor de varkenslever heb ik vandaag deze bestemming gevonden. Met spinazie, want die kan nu helemaal de grond uit. Mrs. M is gek op lever. En ze vond deze combinatie dan ook heel lekker. Ik ook, trouwens.

Opmerkingen
1) We hebben er wat kikkererwten door gedaan, die we over hadden van dit vegetarische gerecht. En daarmee was het een complete maaltijd, zonder rijst of iets dergelijks.
2) Doordat de stelen van de spinazie zijn verwijderd, wordt het blad snel een zachte massa. Houd daar rekening mee.

Plaats een reactie