Gegrilde parten pompoen gemengd met een gekruide pilav met palmkool. Niet te versmaden!
- 100 gr basmatirijst
- 1 kg pompoen, in kwarten en dan 1 cm dikke schijven
- 3 st ui, in (halve) dunne ringen
- 4 tenen knoflook, dun gesneden
- 1½ theel komijnpoeder
- 1½ theel garam masala
- ⅔ theel kurkuma
- 2 st groene of rode pepers, fijngehakt
- 200 gr palmkool, van de nerf getrokken, 3 x gewassen en grof gehakt
- 1 st citroen in parten (optioneel)
- peper uit de molen en zout
- arachide of raapzaadolie
-
Verwarm de oven voor op 200° C
-
Neem een kom, doe de rijst erin en spoel een paar keer. Als het vrij schoon is, dan heet water bij de rijst in de kom en wegzetten.
-
Leg de parten pompoen op een bakplaat (evt bakpapier eronder) en besprenkel het met olie, peper en zout.
-
Let op de timing, afhankelijk van de dikte en grootte van de plakken pompoen, maximaal een half uur in de oven.
-
In een grote stevige pan een fikse scheut olie verhitten op middelhoog vuur.
-
Doe de uien in de pan en iets later de knoffen en smoor het een goede vijf minuten. Doe dan de kruiden erbij. Schep goed om.
-
Als het echt begint te bruinen, de palmkool erbij doen. Omscheppen.
-
Giet de rijst af. Doe dit bij de ui-kruiden en giet er 600 ml warm water bij. Goed door en door omscheppen.
-
Breng aan de kook, het deksel erop en draai het vuur laag. Laat zo een minuut of twintig garen. Daarna het vuur uit en even laten staan.
-
Nu zullen de parten pompoen ook wel gaar zijn.
-
Meng de pompen voorzichtig door de kool-ui-kruiden mengen.
-
Serveer. En als je citroen hebt, doe er een partje bij.
- In het originele recept wordt gerookte knoflook gebruikt. Heel lekker, maar dat hadden we niet in huis.
- Hoewel het een vegetarisch gerecht is, aten we het met een plak gebakken varkenslever. Gaat heel goed samen.
7 november 2022
Een fraaie combinatie van palmkool en pompoen – hier is de zgn acorn gebruikt, een Cucurbita pepo, dus eigenlijk geen pompoen, maar een soort courgette, die je als kleine pompoen behandelt 🙂
En het smaakte ons uitstekend!