Noem het een Aziatisch voorgerechtje van een geplette komkommersalade met wat gebakken garnalen erover.
- ca 60 cc sesamolie
- 10-20 st grote garnalen (gamba's) – afh van de maat (gepeld en darm eruit)
- 5 theel sojasaus (lichte of kikkoman)
- 1 st kleine komkommer (20-25 cm), in dunne plakken (2-3 mm)
- 2 eetl peterselieblad (echte, dus platte) fijngehakt
- 2 eetl heldere rijstazijn
- 1 eetl honing
- 1-2 eetl gember (geraspt, met schil en al)
- 1 theel rode pepervlokken
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 eetl sesamzaadjes (even in droge koekenpan lichtbruin geroosterd)
-
Voor de komkommer gebruik je natuurlijk een mandoline. Komkommer schillen hoeft niet.
-
Neem een ruime, stevige plastic zak – daarin gaan we de ingredienten mengen met de komkommerschijven en ook enigszins pletten.
-
Doe in de zak 2 eetl sesamolie, de azijn, de gember, de knoflook, de peper en 2 theelepels sojasaus. Doe de komkommerschijfjes erbij en hussel het flink.
-
Je kunt de zak dicht maken, hoeft niet. In elk geval moeten de komkommerschijven enigszins worden geplet. Dan nemen ze de smaakmakers beter op. Pletten kan met een deegroller, een wijnfles, of, zoals wij het deden, gewoon met de harde hand of vuist erop meppen.
-
Na het meppen/pletten/rollen weer even husselen en zet de zak weg.
-
We gaan garnalen bakken: Verhit de resterende sesamolie in een koekenpan en bak de garnalen: een paar minuten aan elke kant. Giet er tenslotte was sojasaus bij, schep nog een keer goed om en vuur uit.
-
Verdeel de salade over de borden en drapeer er wat garnalen bij. Bestrooi met wat geroosterd sesamzaad. Serveer!
8 augustus 2021
Komkommersalade….. Gisteren een stuk of elf fikse – maar toch kleine – komkommers geoogst. Het is nu met recht komkommertijd. Tja, wat doe je er zoal mee. Zoetzuur inmaken kan altijd nog. Dus vandaag, voor de zondag, dit gerechtje gemaakt. Voor twee personen een maal – eventueel met rijst – voor vier personen een leuk voorgerechtje.