Kook de bieten in 1 à 1½ uur (afhankelijk van het formaat; kleine bieten 1 uur). Af laten koelen. Pellen en in ca. ½ cm dikke schijfjes snijden (cylindra) of in blokjes. Snij de haringen in repen.
Roer de mosterd, azijn en room (en peper) door elkaar. Het wordt een bruine dressing, die in het niet zal vallen bij het rood van de bietjes. Doe de gesnipperde sjalot en de dressing bij de bietjes. Door elkaar scheppen. Wegzetten; minstens een kwartier in laten trekken.
Drapeer de repen haring als zonnestralen op het bord. Doe in het midden een hoop bietensalade.
27 augustus 2005
Het is tobben. De recepten die ik van bieten-haring-salade vind hebben er aardappel door. En ei. En appel. De eieren die we hebben zijn nog te vers. Aardappels heb ik wel, maar ik heb vanmorgen al een aparte aardappelsalade gemaakt. De appels die aan de boom hangen, zijn nog niet geschikt om te oogsten. Dus ik ben aan het experimenteren geslagen.