Geroosterde wortelgroenten

Geroosterde wortelgroenten
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
8 min
 

Blokjes knollen,bollen, wortels geroosterd in de oven is niet te versmaden. Vooral goed om resten te verwerken. Maar o zo lekker.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Brits – Nederlands, Dutch cuisine, Engels, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: BBC Food
Ingredienten
  • 1 st koolraap, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 2 st pastinaken, idem
  • 2 st grote winterwortels, idem (of meer kleinere)
  • 2-4 st (afh. van grootte) rauwe bieten, idem
  • ½-1 st (afh. van grootte) knolselderij, idem
  • 1 st bataat, idem
  • 2-6 st sjalotten, geschild, maar heel (of in tweeën)
  • olijfolie
  • gedroogde rozemarijn
  • zout
Bereiding
  1. (Maak de blokjes groenten niet te groot.)

  2. Verwarm de oven voor op 220o C

  3. Neem een ruime kom en roer alle groenten door elkaar met de olijfolie en wat rozemarijn. Niet te veel rozemarijn, anders wordt het overheersend.

  4. Verspreid het over een ovenplaat – of gebruik een of meer bakblikken. Zet het 25 – 45 minuten in de oven; tot het gaar is. Pietsie zout erover en meteen opdienen.

Opmerkingen
  • Je hoeft niet alle genoemde groenten te gebruiken. Aardappel mag er ook bij, en yacon, oca, mashua, noem maar op.
  • Ontzettend lekker. En ziet er ook fraai uit. Diezelfde week nog een keer gemaakt.
  • In onze gasoven wil het wel een uur duren eer ze een beetje gaar zijn – met beet!
  • Variant: Hak de groenten (zonder koolraap) fijn en doe ze met twee eetlepels ganzenvet in een kasserol. Met wat tijm en een geperst teentje knoflook. Smoor de groenten in een kwartier gaar.

12 februari 2007
Riet, Sjako, Henk en Petra zijn eten. We ‘koppelen’. Sjako is o.a. rentmeester en Henk en Petra zoeken een locatie op een groepsaccommodatie te beginnen. Of zoiets. We eten deze groenten met hazerugfilet en een risotto met eekhoorntjesbrood.

26 oktober 2011
Ik maak dit gerecht wel een of twee keer per winterseizoen. Het blijft verrekte lekker, gezond en vooral kleurig.
Dit jaar maar eens foto’s gemaakt. U ziet een bonte mix van knolselderij, koolraap, witte biet, chioggia biet, paarse wortel (geen winterwortel zoals Flakkeese), witte wortel – dus eigenlijk overwegend wit. Toepassen van rode biet is heikel, want die geeft veel kleur af.

26 maart 2024
We maken het zeker elk jaar een of twee keer. Gisteren de laatste pastinaken uit de tuin gehaald, ze waren al in de kern aan het verhouten, dus van de zachte zijkanten blokjes gesneden. En dan hadden we nog bieten in de kuil, ook enkele verwerkt. In de koelkast woonde al vele weken een bataat en een halve koolraap. En de hele knolselder werd nu een halve. Het resultaat mocht er weer zijn.

Plaats een reactie

Waardering